Acorduri de colaborare între Suceava și Soroca și Suceava și Alba, semnate la Suceava. Flutur: Ștefan cel Mare unește! Este o înfrățire cu valoare istorică și emoțională


Intră acum și în grupul de

Două acorduri de colaborare între județul Suceava și raionul Soroca și între județul Suceava și județul Alba, au fost semnate, marți seara, la Suceava, alegerea momentului semnării acestora, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara, fiind unul simbolic.

Președintele raionului Soroca, Genadie Muntean, a declarat că raionul Soroca și județul Suceava vor coopera în ceea ce privește Cetatea de la Soroca și Cetatea din Suceava, vor colabora și în cadrul Programului Ștefanian, dar și în ceea ce privește o colaborare cu Muzeul Bucovinei.

„Este o semnificație pentru că azi se împlinesc 100 de ani de la unire, pentru noi sorocenii este o onoare”, a spus Muntean care i-a oferit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, un bust al domnitorului Ștefan cel Mare în semn de onoare și respect.

Vicepreședintele CJ Alba, Dumitru Fulea, a transmis, din cealaltă capitală a României, de la Alba Iulia, salutul acestui județ și i-a asigurat pe președinții CJ Suceava și ai raionului Soroca de toată admirația, considerația și respectul locuitorilor județului Alba pentru tot ceea ce reprezintă, pentru istoria poporului român.

„Sunt încântat să mă aflu astăzi în Cetatea de Scaun a Sucevei din două motive: în primul rând pentru semnarea acordului de cooperare între cele două județe, Alba și Suceava, două județe reprezentative pentru zonele istorice din care fac parte și, bineînțeles, două județe, Alba și Suceava, care și-au pus amprenta pe istoria României Mari. Bineînțeles că sunt încântat să mă aflu astăzi și să mă bucur împreună cu președintele Flutur și președintele de la Soroca de cei 100 de ani care se împlinesc de când Sfatul Țării din Basarabia au hotărât să se unească cu patria mamă”, a spus Fulea.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis că Ștefan cel Mare unește.

„Este o înfrățire cu valoare istorică și emoțională. Basarabia- Cetatea lui Ștefan- Soroca, Bucovina-Cetatea de Scaun-Cetatea Alba Iulia. Cele trei provincii care s-au unit cu țara acum 100 de ani astăzi semnează înfrățiri și colaborări. Este un arc peste timp, un arc peste Carpați și peste Prut. Să dea Dumnezeu să ne întâlnim mai des pentru că avem această obligație pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri acum 100 de ani”, a spus Flutur.

Momentele au fost transmise în direct în cadrul unui triplex al TVR realizat la Suceava-Chișinău și Alba Iulia.(N.B.)


Intră acum și în grupul de