Expoziție deschisă simultan la Suceava, Chișinău și Alba Iulia cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Emil Ursu: Este un mesaj de unitate al provinciilor istorice


Intră acum și în grupul de

O expoziție care prezintă momente din anul 1918 care au dus la făurirea României mari a fost deschisă, simultan, marți, la 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în Suceava, Chișinău și Alba Iulia, momentul fiind transmis în cadrul unui triplex transmis de TVR.

La inaugurarea acestei expoziții, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că este o expoziție care se deschide în același timp în toate cele trei provincii istorice care în 1918 s-au alăturat României.

„Este, dacă doriți, un mesaj de unitate al provinciilor istorice și în același timp un semnal pe care noi îl tragem românilor”, a spus Ursu.

El a oferit un citat un bucovinean, din actorul Stelian Nistor, care în 28 noiembrie 2017, a spus: „Eu sunt bucovinean. Bucovina este țara mea. România este țara mea. În urmă cu 99 de ani țara mea s-a unit cu țara mea și a dat țara noastră. La mulți ani țara noastră!”

Mergând pe aceeași idee, Emil Ursu, a transmis „La mulți ani!” Basarabiei menționând că deși în granițe separate, se sărbătorește de-o parte și de alta a Prutului, unirea Basarabiei cu România.

Directorul Muzeului Bucovinei a menționat că expoziția prezintă vizitatorilor aspectele și actele cele mai importante care au dus la făurirea României Mari, precum și personalitățile importante pentru fiecare provincie în parte.

„Este o sinteză a ceea ce a reprezentat în linii generale momentul 1918, martie, noiembrie și 1 decembrie”, a spus Ursu.

El a menționat că Muzeul Bucovinei, în luna octombrie va deschide o expoziție dedicată doar unirii Bucovinei cu România.(N.B.)


Intră acum și în grupul de