„Marea debarasare” s-a lasat cu amenzi la producatorii si distribuitorii de echipamente electrice


Intră acum și în grupul de

Actiunea de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), a determinat inspectorii din cadrul OJPC Suceava sa efectueze o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale în acest domeniu de catre producatorii/distribuitorii de astfel de echipamente.

„S-a verificat daca producatorii/distribuitorii respecta obligatia ce le revine conform prevederilor legale, de a furniza utilizatorilor de echipamente electrice din gospodariile particulare toate informatiile necesare în legatura cu obligatia de a nu elimina deseurile electrice ca deseuri municipale NESORTATE si DE A COLECTA selectiv aceste deseuri, daca au sisteme de predare si colectare puse la dispozitia utilizatorilor, daca sunt informati utilizatorii privind rolul pe care îl au în refolosirea si reciclarea deseurilor, precum si despre efectele potentiale asupra mediului si sanatatii umane, ca urmare a prezentei substantelor chimice periculoase” , a precizat seful OJPC Suceava, Elena Oanea.

Seful OJPC Suceava, mai mentioneaza ca toate aceste informatii trebuie furnizate de producatori/distribuitori în instructiunile de utilizare sau la punctul de vânzare.

„De asemenea, în scopul reducerii la minimum a eliminarii de deseuri electrice ca deseuri municipale nesortate si pentru a facilita colectarea acestora, producatorii au obligatia sa aplice pe echipamentele electrice un simbol specific, respectiv pubela cu roti barata cu doua linii în forma de X.  Simbolul respectiv trebuie aplicat pe ambalaj, instructiunile de utilizare si pe certificatul de garantie al EEE”,  a spus Elena Oanea.   
    
Aceasta a precizat ca, în cadrul controlului au fost verificati 19 operatori economici , controlându-se un numar de 3.137 echipamente în valoare de 665.885 lei.  
     
„Abateri s-au identificat la SC KAUFLAND România, SC BAUMAX România SRL, SC DEDEMAN SRL. La alti 16 operatori economici s-au identificat alte abateri de la legislatie, cum ar fi lipsa cartilor tehnice cu instructiuni de utilizare si întretinere, instructiuni de utilizare netraduse în limba româna, sagetile orientative care indicau spatiul pentru depozitarea deseurilor electrice nu erau vizibile pentru cumparatori”, a mentionat seful OJPC Suceava, adaugând ca, în urma controlului s-au aplicat 20 de sanctiuni, dintre care 15 amenzi în valoare de 51.000 lei si 5 avertismente.

 


Intră acum și în grupul de