ASP reclama preturile „prohibitive” la care au fost evaluate unele cabinete medicale din judet


Intră acum și în grupul de

Directorul interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu, si-a manifestat miercuri îngrijorarea si a declarat ca doreste sa traga un semnal de alarma referitor la preturile “prohibitive” la care au fost evaluate unele cabinete medicale din municipiul Suceava si din judet. Dr. Lazareanu a precizat ca a fost informat de unul din membrii comisiei de vânzare a spatiilor cabinetelor medicale, dr. Liliana Gradinariu, ca în municipiul Suceava, un metru patrat a fost evaluat la 1.000 de euro, astfel ca un cabinet ar putea ajunge la 120.000 de euro.

Acesta a mai spus ca i s-a adus la cunostinta ca un cabinet stomatologic din comuna suceveana Cacica a fost evaluat la circa 8 miliarde lei vechi.

În opinia directorului ASP Suceava,, exista doua motive pentru care s-au pus aceste preturi foarte mari: primul fiind ca “autoritatile locale nu înteleg ca activitatea medicului este în folosul comunitatii respective si vor sa faca bani la bugetul local. Al doilea ar fi ca “nu vor sa vânda spatiile si au pus un pret de care nu te poti atinge”.

„Atrag atentia autoritatilor locale ca suportarea acestor cheltuieli se va face pe spinarea pacientilor, pentru ca doctorii vor introduce taxe pentru a-si scoate banii. Nu ma gândesc de unde vor plati medicii cabinetele, ci ca vor cauta solutii sa puna pacientii sa plateasca. În cabinetele medicale nu se face comert, daca vom pune pret la nivelul buticurilor, populatia va avea de suferit. Cred ca cea mai buna solutie ar fi fost vânzarea cabinetelor în conditiile Legii 136, care a fost abrogata, când pretul era stabilit de minister la 20-50 euro mp si se tinea cont si de vechimea cladirii”, a declarat seful ASP.

Presedintele Asociatiei judetene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Draga Buimistriuc, a declarat ca medicii nu au fost anuntati oficial de aceste preturi si ca daca ar fi asa, ei nu ar avea cum sa-si cumpere cabinetele: “Nicaieri în tara nu s-au vândut cabinetele cu peste 500 euro mp. Noi nu lucram la pretul pietei, facem servicii medicale la pret de nimic. Nu avem posibilitati sa le cumparam, si 500 de euro e mult pentru noi. Noi am întrebat evaluatori de banci si au spus ca preturile acolo erau la jumatate”.

Conform noilor reglementari privind vânzarea cabinetelor medicale, evaluatorii sunt angajati de primarii pe baza de licitatie. Acestia stabilesc un pret care este discutat apoi în comisia mentionata.


Intră acum și în grupul de