A debutat campania de vaccinare antigripala


Intră acum și în grupul de

Campania de vaccinare antigripala gratuita a început oficial miercuri, în toata tara, la Suceava fiind deja repartizate medicilor de familie primele doze de vaccin din cele peste 50.000 de doze existente în stoc de saptamâna trecuta.

Directorul ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu, a precizat miercuri, ca o alta masina a plecat dupa cea de-a doua transa de vaccinuri si ca spera ca ministerul va da aproape întreaga cantitate solicitata pentru judet, adica 120.000 de doze, si nu doar 85%, asa cum s-a precizat initial. „Eu cred ca vom primi toata cantitatea. Am cerut mai mult pentru ca e o zona cu probleme, friguroasa si cu populatie numeroasa”, a afirmat Alexandru Lazareanu.

ASP Suceava a început deja monitorizarea infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), pneumoniilor si gripelor, fiind deja peste 2.000  de cazuri raportate de medicii din teritoriu, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie. Astfel, au fost diagnosticate 2009 cazuri IACRS, 658 dintre ele fiind la copii de 0-4 ani, 601 la grupa de vârsta 5-14 ani si 559 la 15-64 ani. Au mai fost 529 cazuri de pneumopatii, însa nu s-a semnalat niciun caz de gripa.

Alexandru Lazareanu a mentionat ca majoritatea cazurilor au fost tratate la domiciliu, fiind putine internari, doar 75 persoane fiind spitalizate. În Suceava exista si 14 centre „santinela”, care vor monitoriza îmbolnavirile specifice sezonului rece.

Campania are ca scop vaccinarea antigripala gratuita a persoanelor considerate cu risc crescut de complicatii, si anume persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice – cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie, persoanele infectate HIV, copiii si adolescentii carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina, medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii, cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statiile de salvare, salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batrânilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici.  

ASP recomanda vaccinarea antigripala si pentru persoanele sanatoase, care nu se încadreaza în grupele cu risc, acestea putându-si procura vaccinul din farmacii.


Intră acum și în grupul de