Gunoaiele din Suceava vor ateriza la Falticeni


Intră acum și în grupul de

Deseurile menajere ale municipiului Suceava urmeaza sa fie transferate, temporar, la groapa de gunoi a municipiului Falticeni.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anuntat  joi,  într-o conferinta de presa, ca se va încheia un acord cu municipalitatea din Falticeni pentru depozitarea deseurilor menajere ale municipiului Suceava la groapa de gunoi din Falticeni, în conditiile în care nu s-a realizat un depozit ecologic pentru zona Sucevei, iar groapa de gunoi a municipiului resedinta de judet va fi închisa de la 31 decembrie, potrivit Acordului de mediu cu UE. ­

Lungu a aratat ca  pâna în luna decembrie va fi construita, în zona actualei gropi de gunoi din Suceava,  o rampa de selectare si transfer a deseurilor ce va prelua gunoaiele din municipiul resedinta de judet, care ulterior vor fi transportate catre Falticeni si depozitate în groapa de gunoi a orasului.  „Sper ca masura aceasta sa fie temporara si sa se rezolve cât mai repede problema cu groapa ecologica de la Moara. Suntem prinsi într-un cerc vicios care include Consiliul Judetean si Ministerul Mediului. Daca ar fi depins exclusiv de Primaria Suceava, lucrurile erau rezolvate pâna la finele anului. Consiliul Judetean va trebui sa ia foarte repede o decizie”, a mai explicat Lungu.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca vor trebui gasite solutii în domeniul gestionarii deseurilor în judet. „Programul de înfiintare a depozitelor ecologice l-am gasit foarte întârziat si facem acum presiuni pentru elaborarea urgenta a unui master plan în domeniul gestionarii deseurilor”, a spus Flutur.

Potrivit acordului de mediu, în judetul Suceava urmeaza sa fie închise gropile de gunoi existente si înfiintate doua depozite ecologice, pe raza comunei Moara pentru zona de ses a judetului si a comunei Pojorâta pentru zona de munte, investitiile fiind estimate la aproximativ 50 de milioane de euro. Acordul de Mediu prevede ca vor trebui închise în acest an gropile de gunoi din Suceava, Siret si Vatra Dornei, în iulie 2009 toate gropile de gunoi din mediul rural al judetului,  la sfârsitul anului 2009 cea din municipiul Radauti,  în 2010 groapa de gunoi din Falticeni si cele din Gura Humorului si Câmpulung Moldovenesc în 2011.

Primaria Suceava a cerut din luna februarie o derogare de un an din partea Comisiei Europene pentru închiderea actualei gropi de gunoi a orasului, ce trebuie închisa la sfârsitul acestui an, în conditiile în care nu au fost începute procedurile pentru înfiintarea depozitului ecologic de deseuri menajere din zona.


Intră acum și în grupul de