Bucatarie moderna, dar … cu naravuri vechi, la Spitalul Judetean


Intră acum și în grupul de

Bucataria Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava este una din cele mai moderne bucatarii din judet dupa ce a fost reabilitata la sfârsitul anului trecut. Lucrarile la blocul alimentar al Spitalului Judetean au început dupa ce s-a concluzionat ca locatia este o sursa de infectie. Initial, conducerea spitalului judetean dorea ca prepararea hranei sa se faca în jumatate din bucatarie, care sa fie izolata de restul spatiului unde se lucra pentru reabilitare, prin panouri de termopan. Aceasta idee însa nu a fost agreata de Inspectia Sanitara de Stat din cadrul ASP Suceava, care a suspendat activitatea blocului alimentar al Spitalului Judetean Suceava, întrucât nu exista garantia ca în blocul alimentar se vor respecta normele de igiena în prepararea hranei.

Reabilitarea bucatariei spitalului judetean, investitie ce a depasit 10 miliarde de lei vechi, a fost absolut necesara, având în vedere ca si DSVSA a avertizat conducerea unitatii ca nu-i mai da aviz de functionare daca nu se iau masuri de reparare si igienizare.

Pe perioada lucrarilor, hrana pentru bolnavi  a fost asigurata de restaurantul „GLORIA”, al Regiei de Protocol, în baza unui contract încheiat între spital si unitatea de alimentatie publica.

Pentru ca directorul unitatii spitalicesti judetene, Doina Elena Ganea, considera bucataria „gaura neagra a spitalului”, existând indicii foarte clare ca unele bucatarese mai sustrageau din alimente, s-a decis montarea de camere de supraveghere în bucatarie, sistemul fiind functional de la sfârsitul lunii trecute.
Initial, s-a dorit externalizarea acestui serviciu, însa Ministerul Sanatatii nu a aprobat solicitarea spitalului. „Regret ca nu a existat posibilitatea de externalizare a acestui serviciu si nu avem nici firme avizate de ASP care sa faca catering”,  a spus la câteva luni dupa reabilitarea bucatariei, seful spitalului judetean.   

Si pentru ca hrana este buna si îndestulatoare, Doina Elena Ganea a facut apel ca apartinatorii sa nu mai aduca mâncare pacientilor, deoarece aceasta se strica si este aruncata, deseurile constituind o alta problema cu care se confrunta spitalul.
„Conform normelor europene, nici nu este voie sa se primeasca mâncare din afara. Pot aparea tot felul de probleme, chiar si toxiinfectii alimentare si atunci cine e de vina?”,  s-a întrebat Doina Elena Ganea.


Intră acum și în grupul de