Eveniment de mare clasa, in sala de bal a Garii Burdujeni


Intră acum și în grupul de

În Sala de bal a Garii Burdujeni, joi seara, s-a desfasurat ultima parte a Concursului international de Canto “Joseph Schmidt”, sub cupola ei reunindu-se fericit pictura si muzica lirica. Lumea prezenta atât la vernisajul expozitiei „Pusa Pâslaru – Femeia – Artistul – Omul – 30 de ani de cariera”, cât si la Gala laureatilor concursului propriu-zis, inclusiv cei care aveau îndoieli ca o gara nu este chiar spatiul ideal pentru o manifestare culturala de asemenea anvergura, a simtit ca atmosfera calda si plina de bucurie, creata în sala înalta, impozanta, cu o acustica foarte buna, a fost cea pe care o imprima doar un act cultural autentic. Iar prezenta Altetelor sale Regale printul Paul si Printesa Lia de România, invitati speciali ai manifestarii, a adus evenimentului un plus de distinctie.

Artistul plastic Pusa Pâslaru-Ionescu si-a sarbatorit cei 30 de ani de cariera, cum altfel decât expunându-si tot atâtea tablouri, cele mai reprezentative si de suflet lucrari ale sale, din ultimii ani, în prezenta prietenilor, elevilor, familiei si admiratorilor, criticilor. Presedintele filialei Suceava a UAP, Lucia Puscasu, a “zugravit-o” în cuvântul sau de la vernisaj drept “un excelent desenator si colorist, care traieste prin pictura si pentru culoare. Si-a facut un nume, dar nu usor, fiindca munca în atelier nu este usoara. Pusa Pâslaru crede în ceea ce face, iubeste arta, iubeste copacii, iubeste florile. Este o artista nelinistita, este un om de baza al filialei”.   

Pusa Pâslaru s-a nascut în 1956 în satul Solesti, judetul Vaslui, a urmat scoala generala, liceul si Facultatea de Arte la Iasi, facând parte din prima promotie cu 4 ani. Este membru al Uniunii Artistilor Profesionisti din România, câstigatoare a numeroase distinctii în bransa. Este totodata profesor la Colegiul de Arta si lucreaza cu copiii talentati si în timpul sau liber, alcatuind un grup de mici creatori pe care-i ajuta sa expuna. Asa cum a descris-o preotul si scriitorul Constantin Hrehor, Pusa Pâslaru este “un suflet racordat la o lume care nu este pentru toti accesibila”.

Juriul Concursului International de Canto a acordat numai doua premii: premiul III, în valoare de 1.000 euro, basului iesean Daniel Mateianu, 22 de ani, student la Universitatea de Arta Iasi, si premiul II, 2.000 euro, baritonului din Republica Moldova Mihail Dogotari, tot 22 de ani, student la Conservatorul din Bucuresti. Acesta din urma a mai primit un premiu de 2.500 euro din partea Printului Paul.

Precizam ca au existat  trei finalisti ai concursului, în afara de cei doi mentionati fiind si Maria Petcu, solista a Operei Brasov. La gala, cei doi laureati au interpretat arii din operele verdiene, Ernani si Don Carlos, fiind acompaniati de Orchestra Filarmonicii din Iasi, condusa de Leonard Dumitriu. Cu acelasi prilej, Asociatia “Joseph Schmidt”, organizator al manifestarii, a decernat titlul de Membru de Onoare al Asociatiei tuturor membrilor juriului, artistei Pusa Pâslaru, dirijorului orchestrei  si pianistei Crimhilda Cristescu, cea care a acompaniat solistii în timpul concursului. Georgeta Stoleriu i-a îndemnat pe suceveni sa ajute financiar asociatia pentru a putea organiza în continuare acest concurs, conform îndemnului “un leu pentru Ateneu”. “Un concurs cere multi bani, numai cu entuziasm nu poate dainui. Încercati sa ajutati asociatia, fiecare cu cât poate, nu conteaza cât, sunteti multi”.

Printul Paul si-a exprimat credinta ca manifestarea “va deveni un mare festival” si a promis ca la anul “voi veni cu un ajutor mai mare”, întrucât “pentru mine, Suceava e un oras foarte important”.  Acesta i-a facut o surpriza sotiei sale, surpriza marturisita de organizatori: a achizitionat “Triptic-ul”  Pusei Pâslaru pentru a i-l darui cu prilejul împlinirii a 12 ani de casnicie.


Intră acum și în grupul de