Filip Șerban: Președintele CECCAR a primit de la Suceava o bombă cu fitil și a aprins fitilul. Alegerile din filialele CECCAR din țară nu au bază legală, iar alegerea președintelui CECCAR este discutabilă


Intră acum și în grupul de

Expertul contabil sucevean  Șerban Filip a susținut, miercuri, într-o conferință de presă, că președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) prof. univ. dr. Robert Șova Aurelian, a primit la Adunarea Generală CECCAR Suceava o bombă cu fitil și că el a aprins fitilul publicând în Monitorul Oficial o Hotărâre a Consiliului Superior al CECCAR în care recunoaște că nu a publicat, conform legii, hotărârea Consiliului Național Extraordinar de la Brașov din ianuarie 2017.

Totodată, Șerban Filip a afirmat că toate alegerile desfășurate în filialele CECCAR din țară nu au bază legală pentru că hotărârea care stabilea modul de organizare a fost publicată abia după desfășurarea acestora.

El a spus că a fost obligat să organizeze conferința de presă din cauza atitudinii total neadecavate și netransparente atât a CECCAR central cât și a filialei Suceava.

„Această atitudine nu derivă numai din prezentarea materialului meu în Adunarea Generală a filialei Suceava, ci este de mult timp în CECCAR, de la Conferința Națională Extraordinară de la Brașov”, a spus Șerban Filip subliniind că hotărârile acelei conferințe nu au fost publicate în Monitorul Oficial, conform legii.

Mai mult, el a declarat că prezentarea materialului său  în Adunarea generală CECCAR Suceava este supusă unui embargo și a unei secretomanii  absolute pentru că atacat o serie de activități care nu-și au normalitatea în CECCAR.

„Este vorba de nepublicarea tuturor Hotărârilor Consiliului Superior al CECCAR în Monitorul Oficial”,a spus expertul contabil.

El a subliniat că punctul inițial de pornire al tuturor relelor este Conferința Națională Extraordinară de la Brașov care a adoptat o hotărâre potrivit căreia președintele se alege un an înainte de expirarea mandatului, dar că au fost aprobate măsuri de completare a Regulamentului de funcționare privind alegerea președintelui CECCAR și a celor de filială.

Șerban Filip a mai spus că problema mare este că această Conferință extraordinară de la Brașov a stabilit delegarea atribuțiilor Conferinței Naționale către Consiliului Superior care poate să ia măsuri de organizare internă până la următoarea Conferință Națională.

„Este o măsură caducă, abuzivă și denotă o premeditare a organelor de conducere”, a spus expertul contabil sucevean care a menționat că în această perioadă nu s-a publicat nici o Hotărâre de Consiliu Superior, fiind publicate doar în martie și aprilie două astfel de hotărâri.

Potrivit acestuia, în baza Hotărârii Conferinței extraordinare de la Brașov, nepublicată în MO este baza alegerii nelegale a președintelui CECCAR la Conferința Națională din aprilie 2017 de la București.

El a explicat că procesul verbal al Comisiei de nominalizare, stabilită în baza unei hotărâri a Conferinței de la Brașov, care nu a fost publicată, a hotărât numirea lui Robert Șova ca singur candidat.

„Am indicat clar în material că este o alegere ilegală”, a explicat Șerban Filip.

El a adăugat că în urma prezentării acuzelor în ședința CECCAR Suceava, președintele CECCAR a încercat să salveze situația, dar de fapt a aprins fitilul bombei.

„Domnul Șova și-a dat seama că are în mână o bombă cu fitil și a aprins fitilul. A trecut la publicarea în Monitorul Oficial a două Hotărâri ale Consiliului Superior, între care una se referă strict la alegeri. În această HCS se recunoaște foarte clar că Hotărârea Conferinței Naționale Extraordinare a CECCAR nu a fost publicată în MO. Practic prof. univ. Robert Șova se denunță organelor de cercetare penală. Practic, nepublicarea și, respectiv, încălcarea unei legi, înseamnă de fapt abuz în serviciu, neglijență în serviciu și toate alte fapte care decurg de aici”, a spus Șerban Filip.

El a arătat că autodenunțul acesta l-a aflat după publicarea în MO, din 3 aprilie a respectivei Hotărâri de Consiliu Superior al CECCAR.

Șerban Filip a mai atras atenția că în adunările generale care au mai fost în țară președintelui CECCAR Robert Șova i s-a atras atenția că alegerile organizate în 2018 sunt fără bază legală situație care a fost reclamată la Adunarea generală de la Brăila.

Expertul contabil sucevean a mai arătat că toate alegerile care s-au desfășurat și în filiala Suceava și în toată țara nu au la bază documente legale.

„Hotărârile în baza cărora s-au desfășurat aceste alegeri nu erau publicate în MO. La data publicării, în 3 aprilie 2018, toate alegerile erau încheiate și validate. Este o dovadă clară că aceste alegeri nu au bază legală”, a spus Șerban Filip.

El a adăugat că nu poate crede că, cel puțin la Suceava,  cei care au organizat alegerile nu au știu că o fac fără bază legală.

Șerban Filip a transmis și un mesaj președintelui CECCAR, prof.univ. dr. Robert Șova Aurelian în care subliniază că nu vrea să denigreze CECCAR, dar vrea intrarea în legalitate.

El consideră că din acest motiv, la Consiliul Național de la Alba Iulia din 14 aprilie trebuie să discute ca prim punct legalitatea alegerii președintelui CECCAR România, publicarea pe site-ul CECCAR a tuturor Hotărârilor Consiliului Superior al CECCAR care au fost emise numai pentru uzul intern al membrilor Consiliului Superior și nepublicate în Monitorul Oficial.

Mai mult, Șerban Filip cere revenirea la procedura alegerilor practicată până în 2008, respectiv alegeri directe prin vot secret în adunările generale ale filialelor și eliminarea prevederii cu privire la alegerea președintelui CECCAR România și a președinților de filială cu un an înainte de terminarea mandatului situație care a dus la grave abuzuri.

Expertul contabil sucevean consideră că orice modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a CECCAR să se facă numai după consultarea membrilor CECCAR.

Totodată, el cere ca pentru profesorii universitari care au obținut titlul de doctor și și s-a acordat calitatea de expert contabil, să li se verifice tezele de doctorat de un organism independent, iar dacă acestea cuprind pasaje copiate și de 4 la sută, să le fie retrasă calitatea de expert contabil.

Șerban Filip susține că va sesiza organismele internaționale la care CECCAR este afiliat dacă situația nu va intra în legalitate la Conferința Națională de la Alba Iulia. (T.B.)


Intră acum și în grupul de