Nechifor, după ultimul Raport de țară al Comisiei Europene , identifică trei frâne majore care impiedică România să aibă o mai bună performanță pentru integrarea europeană, prima fiind legată de procedurile greoaie pentru investiții publice


Intră acum și în grupul de

Fostul eurodeputat sucevean Cătălin Nechifor, deputat PSD, a apreciat, miercuri, după ce  a participat  la dezbaterea organizată de Delegația Comisiei Europene la București cu privire la Raportul de țară că România va rămâne în continuare în afara Spațiului Schengen cu Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție în ciuda declarațiilor reprezentanților Comisiei.

„Am observat nuanțele în care Comisia zugrăvește progresul țării noastre în anul anterior, cu bune și cu rele. Comisia remarcă puternica creștere economică, consideră progresul înregistrat în mai multe domenii, inclusiv în cel al sănătății publice, chiar dacă aceasta nu este încă la nivelul european, dar critică în același timp modelul de creștere economică ca fiind prea mult bazat pe consum, considerând nivelul investițiilor situat la 23% din PIB datorat în mare măsură mediului privat. Este remarcată și rata redusă de 4,9% a șomajului din țara noastră, dar în același timp consideră că disparitățile și inechitățile sociale cresc, iar, din păcate, unul dintre cei mai dureroși indicatori statistici este acela că unul din doi copii din România riscă să trăiască în sărăcie”, a explicat Nechifor.

El adaugă că, cu toate acestea, Comisia recunoaște faptul că în anul precedent s-au petrecut mutații importante pe piața muncii, dar acest lucru nu îl consideră întocmai pozitiv : ”Creșterea puternică a salariilor în anul 2017, susținută și de majorarea cu 16% a salariului minim și de majorările salariale din sectorul public, riscă să exercite presiuni asupra competivității și inflației dacă nu va fi însoțită de măsuri corespunzătoare de impulsionare a productivității”.

Raportul de țară a fost publicat de Comisia Europeană în urmă cu circa o lună, iar Guvernul României va prezenta un punct de vedere asumat, dar până atunci deputatul a prezentat câteva considerații personale tinând cont și de interacțiunile pe care le-a avut cu Cendrine de Buggenoms, șef de unitate al Comisiei Europene, în cadrul panelului cu tema ”Procesul de luare a deciziilor în administrația publică și managementul resurselor umane”.

Astfel, Nechifor arată că având în vedere contextul în care s-au purtat discuțiile, și plecând de la ideea că în România este nevoie de voință politică și de putință administrativă, s-a referit la trei frâne majore care impiedică o mai bună performanță în sensul integrării europene.

„În primul rând Comisia nu a susținut până în prezent modificarea profundă a legislației achizițiilor publice. Sunt sute de proiecte întârziate sau blocate de proceduri birocratice sau decizii inconsecvente ale instanțelor, iar asta înseamnă în mod evident mai puține investiții publice și un ritm nesatisfăcător al absorbției fondurilor europene pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020”, a explicat deputatul.

Fostul membru al Parlamentului European susține că rata scăzută a șomajului de doar 4,9%, cea mai mică din ultimii 20 de ani, nu e un factor neapărat pozitiv.

„Competitivitatea în selectarea resurelor umane e mai scăzută și dacă presupunem, prin reducere la absurd, că România și-ar fixa o țintă de a construi 1000 km de autostradă în următorii 3 ani, cel mai probabil va fi extrem de dificil să angajam lucrători pregătiți pentru astfel de lucrări de infrastructură, la aces nivel”, susține Nechifor.

Totodată, el consideră că și indicatorul sărăciei la nivelul copiilor din România a fost prezentat dintr-o perspectivă subiectivă.

„Evident sărăcia există și trebuie categoric adresată cu politici publice, dar realitatea este că familia modernă, emancipată, are de regula un singur copil, în timp ce numărul de copii este mult mai mare în familiile aflate mai degrabă într-o situație socială precară. Așadar, abordarea corectă ar fi fost cea prin care s-ar fi cuantificat numărul de gospodării, pentru a putea înțelege adevărata dimensiune a acestui fenomen și pentru a putea identifica acele măsuri punctuale prin care să se reducă disparitățile și inechitățile sociale”, arată deputatul sucevean.

Cătălin Nechifor concluzionează că Raportul de țară are multe puncte care pot fi discutate, dar, în esență lucrurile nu se schimbă și România va rămâne cel mai probabil în continuare în afara Spațiului Schengen și cu același Mecanism de Cooperare și Verificare în vigoare, în pofida declarațiilor angajante făcute de liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu referire la preluarea președinției rotative a Uniunii Europene de către țara noastră, începând cu 1 ianuarie 2019.(T.B.)

Intră acum și în grupul de