Han european, inaugurat la Suceava


Intră acum și în grupul de

Hanul european, amenajat la Suceava în „Crâsma lui Mos Iordache”, din Muzeul Satului Bucovinean, a fost inaugurat duminica seara în prezenta autoritatilor sucevene si a celor din regiunea italiana Abruzzo.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca odata cu aceasta inaugurare, Suceava a intrat într-un circuit important al hanurilor europene. El a subliniat ca Hanul european din Suceava arata importanta colaborarii regionale în cadrul Uniunii Europene, mentionând ca evenimentul se leaga de politica europeana de promovare a grupurilor de actiune locale (GAL), prin programul Leader, care în România va începe „mai consistent” din 2009. „Este un program pentru initiative locale si asocierea unor organizatii locale”, a spus presedi­ntele CJ Suceava. Flutur a adaugat ca deschiderea Hanului european de la Suceava este primul pas al proiectului de promovare al produselor traditionale bucovinene pe piata Uniunii Europene.

La rândul sau, reprezentantul regiunii Abruzzo, Stefano di Rocco, a declarat ca proiectul privind înfiintarea hanurilor europene, initiat din 2005, este pus în aplicare în acest an. El a aratat ca produsele traditionale din regiunile partenere din Italia, Belgia, Elvetia si România vor fi promovate în comun în aceste hanuri.

Proiectul „Hanurile Europei Rurale-European Country Inns”, în valoare de 1,8 milioane de euro, a fost initiat de regiunea italiana Abruzzo prin Programul de Initiativa Comunitara Leader+,  si presupune construirea unor hanuri în regiuni din Europa, iar în România, unde partener este judetul Suceava, s-au deschis astfel de hanuri în Bucuresti si Suceava.

Proiectul are ca obiectiv general promovarea zonei rurale prin produse specifice si oferte turistice, în cadrul unei retele proprii de hanuri ce vor cuprinde si posibilitati de primire, informare si promovare a zonei.

Initiatorul proiectului este Grupul de Actiune Local Marsica din Abruzzo, iar Suceava este partener alaturi de alte GAL-uri din regiuni europene care construiesc si administreaza aceste hanuri internationale, unde vor fi promovati partenerii din proiect, firme din zonele respective si vor fi activate marci teritoriale si regionale.


Intră acum și în grupul de