Pacienti sacrificati in scopuri electorale


Intră acum și în grupul de

În urma întâlnirii de sâmbata între reprezentantii importatorilor si distribuitorilor si Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, distribuitorii de medicamente din România considera ca propunerile acestuia sunt profund nerealiste si nu rezolva în niciun fel situatia. Acestia spun ca propunerile legate de actualizarea partiala a preturilor doar pentru anumite categorii de medicamente de import implica o discriminare profunda între diverse categorii de pacienti. Prin aceasta metoda, o buna parte dintre pacienti va fi lipsita de accesul la medicamentele vitale care nu sunt incluse pe lista propusa de ministru.

„Prin aceasta initiativa, ministrul le cere, practic, celorlalti pacienti ignorati sa se trateze pentru boli grave cu aspirina. Vom ajunge în situatia în care vom avea preturile înghetate, dar medicamentele vor lipsi cu desavârsire. În mod natural, niciun operator nu va mai fi interesat sa distribuie medicamente la care înregistreaza pierderi”, a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente.
În opinia acestuia, „ministrul sacrifica pacientii de dragul unor mesaje electorale si încearca prin orice mijloace sa îsi sustina declaratiile fara acoperire. Pe de o parte, ministrul a gasit fonduri pentru aplicarea unor masuri populiste, dar pe de alta parte, refuza sa îsi îndeplineasca, de 18 luni, obligatiile legale de actualizare a preturilor în conformitate cu evolutia cursului valutar”.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente este de parere ca Ministrul Sanatatii considera ca, prin amenintari de ridicare a autorizatiilor de punere pe piata si controale, va fi în stare sa rezolve situatia, în loc sa îsi respecte obligatiile legale. Viorel Vasile  a mai precizat ca, distribuitorii de medicamente din România au initiat demersurile legale pentru chemarea în judecata a ministrului Eugen Nicolaescu privind executarea obligatiei de respectare a legislatiei în vigoare.


Intră acum și în grupul de