Ingrijorare printre farmacistii suceveni


Intră acum și în grupul de

Criza creata de refuzul distribuitorilor de medicamente de a mai face livrari catre farmacii a afectat si judetul Suceava. Astfel, la nivelul Colegiului Judetean al Farmacistilor din Suceava a avut loc o întâlnire cu reprezentantii farmaciilor, unde s-a gasit pentru moment o solutie de supravietuire.

„Din respect pentru pacienti, s-a încercat sa se gaseasca pentru moment o rezolvare a problemei. Este vorba despre eliberarea medicamentelor prin fractionarea retetelor, astfel încât stocul minim existent sa mai ajunga 2-3 zile”, a declarat presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor Suceava, Doinita Cocris.

Aceasta a mai precizat ca zilele acestea s-a colaborat cu medicii de familie care au prescris retetele pentru medicamente într-o cantitate mai mica si care sa ajunga pe o perioada mai scurta de timp, urmând ca pentru restul cantitatii de medicamente sa se revina cu o alta reteta dupa rezolvarea crizei.

Doinita Cocris a spus ca situatia este deosebit de dificila, iar farmacistii suceveni spera ca în urma întâlnirii dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai distribuitorilor de medicamente, criza sa se sfârseasca, în caz contrar „sistemul farmaceutic sucevean ce cuprinde medicamentele esentiale, se prabuseste”. „Va fi o situatie grea, ba chiar critica atât pentru noi, cât si pentru pacienti”, a mai mentionat presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor din Suceava.

Reamintim ca distribuitorii au sistat de la începutul saptamânii trecute livrarea medicamentelor  catre farmacii, solicitând MSP reactualizarea preturilor în functie de cursul valutar recent. Ministrul Sanatatii nu a acceptat decât  recalcularea pretului la  primele 200 de medicamente din programele nationale de sanatate, la cursul de 3,6 de lei pentru un euro, iar reprezentantii distribuitorilor nu sunt însa multumiti si au început demersurile pentru darea în judecata a ministrului.  


Intră acum și în grupul de