Inaugurarea primului Cimitir de Onoare Romanesc


Intră acum și în grupul de

Sâmbata, 18 octombrie a.c., începând cu ora 12.00,  la Cernauti, în str. Zelena nr. 1, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului de Onoare Românesc. Lucrarile de reconstructie au fost finantate de Oficiul National pentru Cultul Eroilor si s-au executat în parteneriat cu Societatea Neguvernamentala „GOLGOTA“ din Cernauti.

Parcela are o suprafata de 360 mp (18/20 m) si este strajuita de o cruce comemorativa, înalta de 3 m, lânga care este amplasata o placa cu textul: „IN MEMORIAM/MILITARILOR ROMÂNI CAZUTI ÎN LUPTELE DIN REGIUNEA CERNAUTI/1941-1944”.

În contextul sarbatoririi Zilei Armatei României (25 octombrie) si cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentara a orasului Cernauti (8 octombrie 1408), vor fi comemorati militarii români cazuti în luptele purtate în nordul Bucovinei, în iulie 1941, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. La ceremonie vor participa oficialitati române si ucrainene, reprezentanti ai autoritatilor publice din Euroregiunea Prutul de Sus, veterani de razboi si localnici.

Inaugurarea necropolei de razboi de la Cernauti are o însemnatate deosebita, fiind primul proiect de acest fel finalizat pe teritoriul Ucrainei, unde au murit în lupta si prizonierat peste 70.000 de militari români, aproape 900 dintre acestia fiind înhumati în peste 40 de localitati din Regiunea Cernauti.

Anul viitor, Oficiul va continua reabilitarea locurilor de înhumare a militarilor români din Regiunea Cernauti cu restaurarea Cimitirului de onoare de la Ojevo, unde sunt înhumati 513 eroi români.


Intră acum și în grupul de