La protestul ecologistilor s-au alaturat si cei ce vor construi blocurile in Parcul Sipote


Intră acum și în grupul de

Asociatia ecologista GEC Bucovina a protestat vineri, în strada, fata de modificarea destinatiei Parcului Sipote din Suceava, acolo unde se vor construi mai multe blocuri. La ora 12,  circa 300 voluntari au pornit în mars de la Parcul Sipote pâna la Primaria Suceava. GEC a pregatit si o petitie în care îsi exprima dezacordul referitor la construirea de imobile în parcul respectiv, care a fost înmânata consilierului local Ovidiu Dontu.

Acest mars a fost initiat de voluntarii elevi si studenti de la GEC, fiind  o continuare a altor marsuri prin care au atras atentia autoritatilor referitor la pastrarea si asigurarea de spatii verzi, locuri de joaca pentru copii, dar si unde tinerii sa-si petreaca timpul liber. “Protestul referitor la Parcul Sipote este doar una din seria de actiuni ecologiste prin care organizatia GEC Bucovina intentioneaza si în viitor sa sustina promovarea unor proiecte ale administratiei publice locale care vizeaza dezvoltarea durabila a municipiului – îmbunatatirea confortului peisagistic, al localitatii, reducerea poluarii, cresterea sigurantei cetatenilor, fluidizarea traficului etc. – si sa îsi exprime dezacordul pentru actiuni care pot afecta confortul, sanatatea si siguranta cetatenilor”, a declarat Beatrice Stefanescu, secretar executiv al GEC Bucovina.
Precizam ca la recenta sedinta convocata de APM pentru a analiza emiterea acordului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal al „cartierului rezidential Sipote”, în zona delimitata de strazile Gradinilor, Mirauti, Luca Arbore si Stefanita Voda, nu s-a luat nici o decizie, pentru ca a ramas de clarificat problema proprietatii terenului.

Nici Directia Silvica, nici investitorul, nu stiu care le este exact proprietatea, spuneau cei de la APM Suceava.
Directorul tehnic al Directiei Silvice, Mihai Mihetiu, a declarat recent ca documentele silvice, amenajamentele silvice si hartile arata ca proprietar este statul român, desi în 5 iulie 2004 doua batrâne au primit titluri de proprietate pentru 1.300 mp, una si pentru 900 mp, cealalta. Patru luni mai târziu, femeile au vândut terenurile, cu 550 de euro, respectiv cu 2.200 de euro. Actele oficiale au fost facute în 2005. Cel care a cumparat, a vândut la rândul sau, în aprilie 2007, firmei Professione Casa SRL Dumbraveni, cu un pret în acte de 190.000 de euro.

Anul trecut, Primaria Suceava a eliberat certificatul de urbanism pentru „ansamblul rezidential Sipote”. Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a înaintat un memoriu favorabil catre Ministerul Culturii, care a avizat ridicarea constructiilor cu trei etaje si mansarda în parc. De asemenea, exista si avizele pentru utilitati – gaz metan, energie electrica, telefonie, apa canal, doar PUZ-ul trebuind avizat de APM Suceava.
Mai trebuie spus ca si cei care vor construi acolo s-au alaturat vineri ecologistilor, precizând ca sunt de acord cu protestul organizat si ca potrivit proiectului lor, acolo nu se va taia niciun copac, constructiile urmând a fi ridicate pe o platforma ce este betonata de ani de zile. Acestia mai cred ca de fapt ecologistii au fost manipulati.


Intră acum și în grupul de