Fotbal, Cupa UEFA : Surprizele nu s-au lăsat așteptate


Intră acum și în grupul de

Cupa UEFA s-a dovedit a fi în acest sezon o competiție de coșmar pentru români. Dacă în primul tur toate cele cinci formații românești au fost eliminate, de adversari mai puternici sau mai modești, „tricolorii” care activează prin Europa nu au fost nici ei lipsiți de ghinion.
În prima etapă a grupelor Cupei UEFA, care s-a disputat joi, atât Laszlo Sepsi, cât și Ciprian Marica, au suferit înfrângeri cu formațiile lor de club. În grupa A, Racing Santander a fost învinsă în deplasare la formația olandeză Twente, scor 1-0, în timp ce Vfb Stuttgart a pierdut cu 0-2 meciul disputat în deplasare, cu FC Sevilla, o echipă pentru care Cupa UEFA a devenit o specialitate.

Grupa A

Schalke 04 a avut parte de un start perfect, dovedindu-se prea puternică pentru Paris Saint-Germain, pe care a învins-o cu scorul de 3-1. Au marcat: Larrys Mabiala 12 (autogol), Kevin Kuranyi 39, Halil Altintop 70, respectiv, Clement Chantome 90+2.
Formația Twente, condusă de fostul selecționer al Angliei, Steve McClaren, a părăsit Liga Campionilor după o înfruntare cu Arsenal, însă a demonstrat capacitatea ei în fața celor de la Racing Santander. Olandezii s-au impus cu 1-0, prin golul marcat de Romano Denneboom (7).
Manchester City a stat.

Grupa B
Galatasaray Istanbul a învins Olympiakos Pireu și s-a instalat la cârma grupei B, după prima etapă. Harry Kewell, fostul jucător de la Leeds și Liverpool, a fost eroul gazdelor, el marcând unicul gol al partidei în minutul 25. Scor 1-0
În cealaltă partidă, Hertha Berlin a revenit pe tabelă după ce a fost condusă de Benfica Lisabona, iar meciul disputat în Germania s-a încheiat la egalitate, scor 1-1. Au marcat Marko Pantelic (74), respectiv Angel Di Maria (51).
Metalist Harkov a stat.

Grupa C
Două goluri în tot atâtea minute s-au dovedit suficiente pentru dubla câștigătoare a Cupei UEFA, FC Sevilla, care a câștigat partida cu VfB Stuttgart, scor 2-0, de pe teren propriu. Au marcat Ndri Romaric, în minutul 15, și Renato, un minut mai târziu.
De partea cealaltă, Sampdoria are toate motivele să fie încântată după ce a obținut o victorie în deplasare, la Belgrad, unde a dispus de Partizan cu scorul de 2-1. Au marcat Lamina Diarra (34) pentru gazde, respectiv Emiliano Bonazzoli (20) și Daniele Dessena (55) pentru italieni.
Standard Liege a stat.

Grupa D
Italienii au impresionat și în fața propriilor fani, nu numai în deplasare. A fost cazul formației Udinese, care a învins, pe teren propriu, Tottenham Hotspur cu 2-0. Antonio Di Natale a deschis scorul în minutul 24, din penalty, în timp ce Simone Pepe a închis tabela cu patru minute înainte de final.
Într-o altă partidă a grupei, Dinamo a reușit în sfârșit să treacă de NEC Nijmegen. Este vorba însă de formația din Zagreb, care s-a impus cu scorul de 3-2. Croații nu au fost lipsiți totuși de emoții. Marijo Mandzukic a deschis rapid scorul, în minutul 3, însă olandezii au revenit prin autogolul lui Carlos, în minutul 24, și reușita lui Tim Withelmus Janssen, din minutul 78. Finalul de partidă a aparținut totuși gazdelor, care au reușit să întoarcă rezultatul prin golurile marcate de Bosko Balaban 81 și Ivica Vrdoljak 84.
Spartak Moscova a stat.

Grupa E
Condamnată să joace în Cupa UEFA după ce nu a reușit să se claseze între primele patru echipe la finalul sezonului trecut din Serie A, AC Milan a demonstrat joi seară că este decisă să câștige în premieră trofeul. Rossonerii s-au impus cu un categoric 3-1 în Olanda, pe terenul lui Heerenveen. Au marcat Danijel Pranjic (86-penalti), respectiv Calvin Jong-a-Pin (19-autogol), Gennaro Gattuso (23) și Filippo Inzaghi (69).
În celălalt meci, Sporting Braga a zdrobit Portsmouth cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Luis Aguiar (8), Wason Renteria (46) și Alan (87).
VfL Wolfsburg a stat.

Grupa F
Hamburg SV a trecut fără prea mari emoții de MSK Zilina, impunându-se în deplasarea din Slovacia cu scorul de 2-1. Au marcat Mladen Petric 15 și Ivica Olic 45+1, pentru oaspeți, în timp ce Emil Rilke a redus din handicap în minutul 69.
Același scor, 2-1, s-a înregistrat și în partida Aston Villa – Ajax Amsterdam, dar, de această dată, gazdele au ieșit triumfătoare. Au marcat Martin Laursen 8 și Gareth Barry 45, în timp ce pentru Ajax a punctat Thomas Vermaelen, în minutul 22.
Slavia Praga a stat.

Grupa G
Francezii de la Saint Etienne au avut parte de un început superb în acest sezon al grupelor Cupei UEFA, învingând cu 3-1 la FC Copenhaga. Internaționalul francez Bafetimbi Gomis a dus oaspeții în avantaj în minutul 2, ca apoi să paseze decisiv pentru Loic Perrin, la golul doi, din minutul 37. Cesar Santin a redus din diferență când a transformat un penalty, în minutul 59, dar după șase minute Dimitri Payet a stabilit scorul final, cu un șut din apropiere.
Cealaltă partidă a grupei, disputată între Rosenborg și Club Brugge, s-a încheiat nedecis, scor 0-0
FC Valencia a stat.

Grupa H
ȚSKA Moscova și Nancy au obținut rezultate nesperat de bune în prima etapă a grupelor Cupei UEFA. Rușii au făcut instrucție cu Deportivo La Coruna, de care au dispus cu scorul de 3-0, după un start perfect de partidă. Alan Djagoev a deschis scorul în minutul 9, cu un șut din lovitură liberă, ca trei minute mai târziu să realizeze “dubla”, după o pasă de la Vagner Love. Acesta din urmă și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor, în minutul 61, când a stabilit și scorul final.
În cealaltă partidă a grupei, Nancy a câștigat confortabil în fața celor de la Feyenoord Rotterdam, scor 3-0. După o primă repriză lipsită de goluri, Monsef Zerka a deschis scorul în minutul 47. Șase minute mai târziu, Julien Feret a înscris din pasa lui Zerka, pentru ca Maurilio Helder să stabilească scorul final în minutul 84.
Lech Poznan a stat.

 


Intră acum și în grupul de