Bursele din întreaga lume se prăbușesc din nou


Intră acum și în grupul de

Principalele acțiuni europene s-au prăbușit cu peste 5% în debutul ședinței de vineri, aproape de minimul ultimilor cinci ani și jumătate. Motivul pare să fie temerile investitorilor care s-au intensificat în urma publicării unei serii de rezultate financiare nefavorabile.
În jurul orei 7.00 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 era cotat în scădere cu 5,4%, la 825,41 puncte, după ce a atins pe parcursul tranzacțiilor nivelul de 824,79 puncte, minimul de la jumătatea anului 2003. Indicele bursei din Frankfurt a căzut cu 7 la sută, bursa de la Londra a pierdut 6,5%, iar indicele general de la Paris a scăzut cu 6,3%.

Și piețele asiatice au închis pe roșu, cu scăderi foarte mari. În Japonia, indicele Nikkei s-a prăbușit cu 9,6%, la minimul ultimilor cinci ani și jumătate, înregistrând un nivel cu 50% mai scăzut decât la începutul anului. Bursa de la New York a închis joi în ușoară creștere, datorită companiilor din sectorul energetic, care au profitat de creșterea prețului petrolului, și a celor din industria farmaceutică.

Acțiunile cotate la Bursa de Valori București au pierdut 4 procente în primele două ore de tranzacționare. SIF-urile au scăzut și mai mult, coborând cu 8 procente. Pe de altă parte, euro a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii doi ani. Raportul euro-dolar a ajuns la 1,25, cu 20% mai puțin față de maximul istoric de 1,6, atins pe 15 iulie 2008.
 


Intră acum și în grupul de