„În patru ani trebuie create toate condițiile pentru ca românii să se întoarcă din Spania și Italia”


Intră acum și în grupul de

Sorin Fodoreanu, candidatul PD-L pentru Senat în colegiul de munte consideră că în următorii ani bucovinenii ar putea câștiga la fel de bine în Suceava ca în Spania sau Italia. „Criza economică din Spania, cu efecte puternice și în Italia, va determina tot mai mulți români să se întoarcă acasă. Trebuie să ne mișcăm rapid, să atragem investiții și să le dăm posibilitatea oamenilor să își găsească slujbe bine plătite acasă, în Bucovina”, arată Sorin Fodoreanu.

În opinia candidatului PD-L, județul Suceava nu are pentru moment probleme cu șomajul pentru că foarte mulți oameni activi sunt plecați la muncă în statele din Europa de vest. „Dacă la recensământul din 2002 erau plecați aproximativ 25.000 de suceveni la muncă în străinătate, acum cifra ajunge aproape de 200.000. Foarte mulți dintre aceștia se vor întoarce la un moment dat și vor căuta un loc de muncă. Atunci vom avea probleme mari, dacă nu începem să luăm măsuri încă de acum”, a explicat Sorin Fodoreanu. 

Fostul președinte al Agenției Române de Dezvoltare este de părere că în Bucovina, și mai ales în zona de munte a județului Suceava, statul trebuie să se implice în dezvoltarea unor domenii unde există deja forță de muncă bine pregătită. „Avem în zona de munte a Bucovinei oameni foarte bine pregătiți în zootehnie, în exploatarea lemnului, sau chiar în unele ramuri industriale, cum sunt textilele și pielăria. Nu cred că este deloc o laudă pentru autorități faptul că acești oameni sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în alte părți”, menționează Sorin Fodoreanu. 

„De la Gura Humorului în sus avem toate condițiile pentru creșterea bovinelor de rasă. Trebuie să mergem în două direcții complementare. Să sprijinim și fermele mici, cele familiale – cum a încercat Gheorghe Flutur la un moment dat când a fost ministru, dar și să creem condiții pentru investiții în ferme mari și unități de procesare laptelui și a cărnii. De aceste lucruri vom avea nevoie în permanență și sunt investiții de viitor. Se pot realiza, sigur prin muncă, venituri de 1.500 de euro pe familie din aceste activități, poate mai mult decât se câștigă acum în Spania și Italia. Produsele ecologice sunt foarte căutate pe piață și oricum au prețuri de două-trei ori mai mari decât cele neecologice”, indică Sorin Fodoreanu. 

Candidatul PD-L pentru Senat este interesat de atragerea investitorilor în Bucovina, menționând că prin experiența acumulată în Guvernul României și prin cunoștințele pe care le deține poate contribui la dezvoltarea Bucovinei: „m-am ocupat de atragerea investițiilor în România într-un moment când toți investitorii fugeau de noi. Și am avut rezultate bune, recunoscute și acum. Tot atunci am făcut parte, alături de Traian Băsescu, din Comisia Guvernamentală de Negocieri cu Banca Mondială. Am cunoscut foarte mulți oameni importanți din cercurile economice internaționale. Voi folosi această experiență și aceste cunoștințe pentru a atrage investitori în Bucovina”. 

Sorin Fodoreanu a ocupat în trecut funcția de președinte al Agenției Române de Dezvoltare și a fost Consilier de Stat pentru politici industriale și transporturi în Guvernul României. Din aceste funcții, Fodoreanu a promovat nu mai puțin de 60 de acte normative – Ordonanțe, Hotărâri de Guvern și Legi – în domeniul privatizării, al investițiilor și în plan economic general.\

Comunicat de presa


Intră acum și în grupul de