Mocănița Huțulca își schimbă stația de plecare în urma unor neînțelegeri între administrator și autorități


Intră acum și în grupul de

Mocănița Huțulca de la Moldovița își schimbă stația de plecare, a anunțat, vineri, Preşedintele Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, Georg Hocevar, care este și proprietarul Mocăniţei.

„Din cauza dificultăților cu Autoritățile Județene și cu SNCFR suntem nevoiți să abandonăm gara CFR Moldovița și să revenim la vechiul punct de plecare, gara CFF Moldovița. Atenționăm turiștii noștri că în această stație nu avem deocamdată curent, toalete și locuri de parcare. Vom face tot posibilul ca în cel mai scurt timp sa creem un minim confort turiștilor noștri”, a anunțat Georg Hocevar.

Contactat de NewsBucovina, Preşedintele Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România a precizat că această situație a apărut după ce a fost încredințat de către Primăria Moldovița să prelungească temporar linia de cale ferată până în gară, astfel încât turiștii să beneficieze de condiții civilizate, de casă de bilete și toalete.

Georg Hocevar susține că în timpul execuției lucrărilor CFR l-a amenințat în permanență că va acționa în instanță dacă nu sistează această lucrare aprobată de Primărie.

„Datorită faptului că noi am știut că Primăria este proprietarul terenului Gării Moldovița, am comunicat la CFR că am fost încredințați de Primărie să facem această lucrare”, a spus Hocevar.

El a precizat că ulterior, la Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a făcut o sesizare cu privire la faptul că lucrarea ar fi fost executată în lipsa unei autorizații de construcții, deși lucrările respective se încadrează la reparații de căi de comunicații pentru care nu e necesară o autorizație de construcție.

Georg Hocevar a arătat că pe cele două considerente lui i s-a întocmit un dosar penal, la început fiind audiat în calitate de martor, după care în calitate de suspect.

Hocevar a explicat că el a acționat de bună-credință, în baza legii, și că nu își poate risca libertatea pentru niște lucruri care nu au fost făcute între autorități.

„Dacă autoritățile din județul Suceava nu se înțeleg între ele, eu n-am decât să mă retrag unde am fost înainte pentru că îmi este teamă. Dacă trebuia o autorizație de construcție am fi cerut-o, dar ni s-a spus clar că nu trebuie nicio autorizație de construcție”, a precizat Preşedintele Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, Georg Hocevar.

El a mai arătat că a făcut chiar și o adresă către Primăria din Moldovița, CNCFR Iași, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean și Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovesc astfel încât autoritățile competente să se pronunțe cât se poate de repede în privința legalității prelungirii temporare a Mocăniței Huțulca în Gara CFR Moldovița.

Hocevar a mai precizat că din cauza acestei situații au de suferit turiștii și se întreabă totodată de ce CFR nu își retrage plângerea făcută împotriva lui, dacă nu are în proprietate respectivul teren.

„Am avut peste 10.000 de turiști care s-au bucurat de ceea ce am făcut acolo și acum s-a ajuns la un dosar penal. Eu n-am meritat să am un dosar penal. Mocănița Huțulca este copilul meu de 13 ani. Am pus mare suflet în această activitate”, a concluzionat Hocevar.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de