Jandarmii câmpulungeni s-au mutat în casă nouă


Intră acum și în grupul de

Jandarmii din Câmpulung Moldovenesc au începând de joi, un nou sediu. În prezența primarului municipiului, Gabriel Constantin Șerban și a reprezentanților instituțiilor publice din localitate, joi, a fost inaugurat noul sediu al Secției de Jandarmi Câmpulung Moldovenesc. Totodată, a fost oficiată o slujbă de sfințire și au fost prezentate spațiile în care își vor desfășura activitatea în viitor jandarmii câmpulungeni. Noul sediul se află la etajul 4 al imobilului situat pe strada Sirenei nr. 2 din municipiu, și are în compunere 8 camere : dispecerat, săli de pregătire fizică și de specialitate, precum și spații destinate postului montan și subunității de pază și protecție instituțională.
Jandarmeria este prezentă în zona Câmpulung Moldovenesc începând cu 1 mai 1919, când, prin Înalt Decret, a fost constituit un batalion de jandarmi pentru serviciul de poliție pe întreg teritoriul Bucovinei ce s-a unit cu România. Acest batalion era constituit din 4 companii teritoriale, cu sediile la Storojineț, Cernăuți, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc.

Nou înființata structură de jandarmi avea ca atribuții principale asigurarea ordinii interne, prevenirea și combaterea actelor teroriste împotriva militarilor români și a reprezentanților administrației românești, contracararea acțiunilor de spionaj economic și anihilarea propagandei antiromânești. Ca urmare a unor modificări ale structurilor de organizare și funcționare, Compania de jandarmi Câmpulung este integrată Regimentului 10 Cernăuți. Ulterior, după modificările legislative din 1929, compania devine Legiunea de Jandarmi Câmpulung, subordonată Inspectoratului de jandarmerie rurală Cernăuți. Legiunea era formată din 4 secții (la Vama, Frasin, Fundu Moldovei și Dorna Candrenilor) și posturi în 28 de comune.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, căpitan Bogdan Cornaci, după anul 1990, la nivelul județului Suceava au funcționat structuri de jandarmi în municipiile Suceava, Rădăuți, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, cu atribuții atât pe linie de pază obiective cât și în ceea ce privește ordinea publică. „În contextul intrării în vigoare a legii 116/1998 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, s-a înființat Comandamentul de Jandarmi Județean Suceava, care avea ca zonă de responsabilitate întreg județul Suceava, cu structuri teritoriale în localitățile: Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Începând cu luna mai 2005, se înființează Secția de jandarmi Câmpulung Moldovenesc, având în compunere o subunitate de pază și protecție instituțională și două posturi montane, în municipiu și în comuna Vatra Moldoviței.

Cele două posturi montane de jandarmi sunt structuri specializate care acționează zilnic pentru menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional atât în localitate cât și  pe traseele turistice și pârtiile de schi, îndrumarea și acordarea de asistență turiștilor, salvarea-evacuarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, asigurarea protecției fondului cinegetic și piscicol natural,  protecția mediului, asigurarea ordinii publice cu ocazia desfășurării unor spectacole sau concursuri, precum și în ceea ce privește executarea acțiunilor comune cu Poliția, Salvamont și organele specializate ale Romsilva” precizează căpitanul Cornaci. Acesta a mai adăugat că lucrătorii secției asigură atât paza și protecția instituțională a Trezoreriei, Judecătoriei și Parchetului din localitate cât și menținerea ordinii interioare la aceste obiective. 
Câmpulungenii și nu numai, pot solicita sprijinul jandarmilor din localitate la numărul de telefon 0230/312.353.

 


Intră acum și în grupul de