Senatorul ALDE de Suceava Ilie Niță și soția sa au fost trimiși în judecată de DNA pentru mai multe infracțiuni. Procurorii i-au pus sechestru și pe indemnizația de senator. În dosar s-au constituit părți civile Primăria Suceava, Administrația Finanțelor Publice, ISJ Suceava și Școala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuți

Senatorul ALDE de Suceava Ilie Niță a fost trimis în judecată de DNA Suceava, sub control judiciar, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracțiuni de evaziune fiscală, patru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și șapte infracțiuni de fals în declarații.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava și reprezentant legal al Casa De Insolvență Bucovina IPURL, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  Niculina Niță, soția lui Ilie Niță, director al unei grădinițe, pentru patru infracțiuni de folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane,  patru infracțiuni de fals în declarații, dar și Ilie Chitic, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru uz de fals în formă continuată.

DNA Suceava a mai anunțat că a dispus trimiterea în judecată și a Casei de Insolvență Bucovina IPURL pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și SC TEONA BUILD SRL Suceava pentru evaziune fiscală.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în perioada 2009-2017, Ilie Niță, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană.

Procurorii anticorupție arată că acesta a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

DNA Suceava adaugă că, în acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, Florin Ivanovici, la instigarea lui Niță Ilie, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că:nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu și-a precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunoștință.

„Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul Niță Ilie, în numele acelei societăți, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor”, susțin procurorii.

Mai mult, potrivit rechizitoriului, în aceeași perioadă, Ilie Niță, în calitate de administrator al aceleiași firme, dar și al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenție, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfășurată inclusiv în perioada insolvenței, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidențiată contabil și nedeclarată organelor fiscale ceea ce a avut drept consecință sustragerea de la plata obligațiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei.

Procurorii anticorupție mai susțin că în perioada 2016 – 2017, Niculina Niță, în calitate de reprezentant al grădiniței al cărei director era și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispozițiilor legale, a semnat mai multe documente esențiale întocmite în procedurile de achiziție publică derulate, fapt ce a determinat ca soțul său, Ilie Niță , având calitatea de administrator în fapt a două societăți comerciale, printre care și SC Teona Build SRL, să obțină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuție lucrări.

În același context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări Ilie Niță a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitațiilor, consideră procurorii.

DNA Suceava mai arată că în același interval de timp, Niculina Niță ar fi consemnat în fals în declarațiile date în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condițiile în care cunoștea că soțul său, Ilie Niță, era administratorul în fapt al celor două societăți comerciale care au adjudecat contractele menționate anterior.

Procurorii mai susțin că în perioada 2014 – 2017, Ilie Niță, cu intenție, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla.

Totodată, în lunile ianuarie – februarie 2018, Ilie Chitic , în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat „contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013”, iar ulterior, o copie a aceluiași document a fost depus de inculpat și la Primăria municipiului Suceava – Direcția Patrimoniu.

 

În acest caz s-au constituit părți civile Primăria municipiului Suceava, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Școala Gimnazială Specială Sf. Stelian Rădăuți.

Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Ilie Niță  până la concurența sumei de 1.564.807 lei și s-a mai dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Senatul României sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niță Ilie, până la concurența sumei de 1.564.807 lei, mai arată DNA Suceava.(N.B.)