Ministerul Infrastructurii din Ucraina: Două perechi de trenuri Suceava-Cernăuți vor fi lansate la 1 ianuarie 2019. În Vadu Siret se va organiza transport combinat Rollende-Landstrassen(RO-LA) pentru ruta Vadu Siret- Ruse(Bulgaria)


Intră acum și în grupul de

Două perechi de trenuri pe ruta Suceava-Cernăuți vor fi lansate la începutul anului 2019 potrivit unui comunicat al Ministerului Infrastructurii din Ucraina.

În comunicat se arată că o întâlnire a grupului de lucru pentru Transport și Infrastructură între Ucraina și România a avut loc în zilele de joi și vineri la Cernăuți sub coordonarea ministrului adjunct al Infrastructurii și pentru Integrare Europeană, Victor Dovgan, delegația română fiind condusă de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Maria Magdalena Grigore.

Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea comunicării pe calea ferată și drumuri, în special pe drumurile de legătură cu punctele de frontieră, se arată în comunicat.

În ceea ce privește transportul pe calea ferată, cele două părți au convenit să introducă două perechi de trenuri, respectiv patru trenuri, între Suceava și Cernăuți cu transfer la Vadu Siret, începând de la 1 ianuarie 2019.

Totodată, cele două părți au ajuns la concluzia că este necesară organizarea transportului de tip RO-LA din Vadu Siret până în Ruse-Bulgaria, urmând să fie puse în funcțiune 22 de vagoane platformă pentru autocamioane și un vagon pentru transportul șoferilor.

Această rută, între Vadu Siret și Ruse, de 605 kilometri, ar urma să fie parcursă în 33 de ore, incluzând și procedurile de urcare și descărcare a autocamioanelor.

Mai mult, în cadrul discuțiilor s-a discutat și despre pemisele de transport în perioada 2018-2019, iar cele două părți au convenit să se întâlnească regulat, iar următoarea întrevedere ar urma să se desfășoare în luna iulie la Kiev.

De menționat este că încă din primăvara anului 2017 președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat introducerea perechilor de trenuri pe ruta Suceava-Cernăuți și în acest sens s-au desfășurat mai multe întâlniri atât între reprezentanți ai administrației cât și ai specialiștilor, iar după ce partea ucraineană a anunțat că este pregătită pentru a lansa aceste trenuri, partea română a invocat lipsa vagoanelor necesare.

Tot Gheorghe Flutur a cerut și intervenții privind modernizarea căilor de acces spre punctele de frontieră cu Ucraina, dar și deschiderea de noi puncte de frontieră pe raza județului Suceava în condițiile în care PTF Siret este supraaglomerat și timpii de așteptare sunt prea mari.

În ceea ce privește transportul combinat Rollende-Landstrassen(RO-LA), deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Șova, să extindă acest sistem până la Vadu Siret arătând că, în caz contrar, că inaugurarea RO-LA, de transport combinat, respectiv de transport al TIR-urilor cu trenul, nu va avea șanse de supraviețuire.


Intră acum și în grupul de