Zona de munte a județului, „pepinieră” de muniție din războaiele mondiale


Intră acum și în grupul de

În zona de munte a județului, în urma săpăturilor pentru diferite construcții, bucovinenii găsesc tot mai multe „mărturii cu pericol de explozie” din cele două Războaie Mondiale. La începutul lunii trecute echipa pirotehnică a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență “Bucovina” Suceava , în urma cercetării cu aparate de detectare a zonei, au identificat și ridicat din zona Iedu- Cîrlibaba, un număr de 46 de elemente de muniție, foarte periculoase, din primul război mondial. În timpul unor lucrări pe o proprietate, în cupa unui excavator s-au găsit elementele de muniție, lucrările fiind sistate imediat. Tot pe aceeași proprietate, dar pe un alt amplasament, la o diferență de 10 zile au fost găsite alte elemente de muniție.
În urma examinării profesioniste și detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat și ridicat 30 de bombe aviație cal. 5 Kg, 93 grenade de mână defensive, 20 grenade de mână ofensive, 10 corpuri explozibile și 61 cartușe infanterie cal. 7,62 mm. Toată muniția provine din primul război mondial, iar poziționarea și numărul lor confirmă părerea specialiștilor că există posibilitatea ca în acea zonă să fi existat un locaș de tragere.

Noi mărturii “explozive” a războaielor mondiale apar mereu pe teritoriul județului. La sfârșitul săptămânii, A. VERGINICA, angajată a unei cabane turistice de pe raza comunei Dorna Arini, a sesizat faptul că în apropierea cabanei, pe malul stâng al râului Bistrița, se află un proiectil. A fost sesizat imediat I.S.U. „Bucovina” Suceava în vederea ridicării și distrugerii elementului de muniție. Astfel Echipa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, condusă de Lt.col. Anton Cristinel, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea unui element de muniție în comuna Dorna Arini.  La sosirea echipajului a fost găsit un proiectil exploziv calibrul 76 mm, ce a fost ridicat în condiții de siguranță.

De la Dorna Arini echipa s-a deplasat spre comuna Dorna Candrenilor, unde, la locuința personală a lui Florin P., au identificat o bombă explozivă aruncător calibrul 82 mm.

Echipajul profesionist al I.S.U. „Bucovina” Suceava a ridicat și transportat muniția în condiții de maximă siguranță, fiind depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Elementele de muniție,  prezentau un pericol pentru populația din zonă.


Intră acum și în grupul de