Handbal, preliminariile CE 2008 : „Parcă polonezii nu mai aveau cu ce”


Intră acum și în grupul de

> …A mărturisit Petru Ghervan, secundul naționalei de handbal a României, din culisele victoriei „de top” de la Buzău  
“S-a plâns de bucurie pe bancă”, a povestit Petru Ghervan, secundul naționalei de handbal a României, după ce tricolorii au bătut, sâmbătă, vicecampioana mondială, Polonia, în preliminariile Campionatului European.
„A fost o victorie mare, într-o sală cu un public excepțional. România nu mai bătuse de 15 ani o echipă de top. Greu de explicat senzația de după meci, cât de fericiți erau băieții după ce s-a fluierat de final și ce stare a adus la toți o astfel de victorie. E unică!”, a declarat pentru Crai nou, profesorul Ghervan.
România a învins Polonia, la Buzău, cu scorul de 33 – 29, în cel de-al doilea meci al preliminariilor. Principalul Aiham Omer a introdus în teren aceeași handbaliști cu care învinsese, joi, Turcia, în primul meci, cu 35 – 29.
29 de goluri au înscris în poarta românilor și turcii, 29 și vicecampionii mondiali, doar că, la Buzău, în Sala „Romeo Iamandi”, greutatea victoriei a fost alta. Românii au jucat puțin crispați la  început, ratând prin Stavrositu primele două aruncări la poarta polonilor. Au condus vicecampionii, până în min. 21, când au fost egalați la 8, după care tricolorii lui Aiham și Ghervan și-au luat zborul. Precaut la început, apoi ceva mai vârtos; 10 – 9, 14 – 12 și termină prima repriză în avantaj, 16 – 13. „S-a discutat atunci, la pauză, că parcă polonezii nu mai aveau cu ce continua partida, atât cât să ne dea peste cap. Așa că, indicațiile către jucători au fost «să mergem peste ei, să nu iertăm nimic»”, a povestit secundul  naționalei.
Și tricolorii s-au conformat. Au condus lejer, în medie cam la 4 puncte, până în min. 41, după care polonii s-au ținut în coasta lor o vreme, dar nu mai aproape de două goluri. În ultimele minute de joc, însă, românii n-au mai îngăduit nimic și au terminat partida la diferența consacrată deja, 32 – 29.
„De pe bancă a fost dificil și am fost circumspecți în privința deznodământului până aproape de final, pentru că știam totuși cu cine jucăm, îi așteptam parcă să facă ceva. Dar polonezii atât au putut”, a încheiat Petru Ghervan „relatarea” din culisele meciului de handbal al naționalei României.


Intră acum și în grupul de