Profesorii suceveni sunt în grevă japoneză


Intră acum și în grupul de

Cadrele didactice afiliate Sindicatului Județean “Spiru Haret” Suceava se vor afla în grevă japoneză toată săptămâna și până joi vor decide dacă vor adopta și celelalte forme de protest anunțate deja de organizațiile centrale de sindicat. 

Liderul sindicatului sucevean, prof. Constantin Cernica, a precizat că la întrunirea cu liderii de sindicat din județ, de la sfârșitul săptămânii s-a decis ca până joi să fie centralizate opțiunile oamenilor din teritoriu, pe bază de tabele, pentru a vedea dacă sunt de acord sau nu cu protestele. Dacă vor fi de acord, pe 10 noiembrie, la fel ca întreg Sindicatul “Spiru Haret” din țară, ei vor face grevă de avertisment, iar pe 18 noiembrie este anunțată greva generală, pe termen nelimitat, dacă între timp primul ministru nu revine la gânduri mai bune.

Cadrele didactice de la Sindicatul Bucovina din Zona Rădăuți, afiliat la FSLI, și cei de la Sindicatul ”Sf. Andrei” Gura Humorului, aparținând de FEN nu sunt în grevă japoneză, dar vor participa la formele de protest anunțate mai sus, ne-au precizat liderii sindicatelor menționate, Gheorghe Șorodoc, respectiv Traian Pădureț.

Sindicatele protestează față de decizia Guvernului de a bloca prin ordonanță de urgență, până la 1 aprilie aplicarea legii prin care se acorda mărirea salariilor cu 50% pentru cadrele didactice.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a susținut o declarație de presă pe tema grevei inițiate de profesori, declarându-se împotriva acestei forme de protest și spunând cu greva nu este calea de rezolvare a conflictelor dintre cadrele didactice și Guvern. Potrivit premierului, creșterea salariilor se realizează pe măsură ce economia performează. “E utopică ideea de majora salariile cu 50% în condițiile în care lumea se confruntă cu o criză financiară fără precedent. Vom crește salariile în continuare, dar cu responsabilitate și cât ne va permite performanța economică”, a spus el.

 La rândul său, ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, este de părere că partidele politice nu sunt dispuse să își asume aplicarea Legii salarizării profesorilor și niciun guvern nu o va pune în practică în forma în care a fost votată de Parlament.

 


Intră acum și în grupul de