Peste 750 de elevi din clasa a VIII-a au fost declaraţi admişi la probele de aptitudini pentru liceele/ clasele de învăţământ vocaţional din judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste 750 de elevi de clasa a VIII-a din totalul celor 912 înscrişi pentru susţinerea probelor de aptitudini la liceele sau clasele din învăţământul vocaţional din judeţul Suceava au fost declaraţi admişi, iar restul fie au absentat, fie nu le-au promovat.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Cezar Anuţei, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini la liceele vocaţionale s-a realizat în perioada 14-15 mai 2018, iar desfăşurarea acestora a fost prevăzută pentru perioada 16-18 mai 2018.

Anuţei a spus că pentru învăţământul teologic probele de aptitudini s-au desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox Liceal “Mitropolit Dosoftei” Suceava, iar toţi cei 14 candidaţi înscrişi au fost declaraţi admişi, iar pentru învăţământul pedagogic susţinerea probelor de aptitudini a avut loc la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, unde din cei 161 de elevi înscrişi au fost declaraţi admişi 154 de candidaţi.

El a precizat că la Liceul cu Program Sportiv Suceava au avut loc probele de aptitudini pentru atletism, volei, handbal, fotbal şi lupte, iar din cei 147 de elevi de clasa a VIII-a înscrişi pentru susţinerea probelor, 141 au fost declaraţi admişi.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a menţionat că la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava s-au desfăşurat probele de aptitudini pentru secţia arhitectură unde din cei 50 de înscrişi, 29 au fost declaraţi admişi, pentru secţia Conservare-restaurare bunuri culturale s-au înscris 32 de elevi şi au fost declaraţi admişi 28, pentru secţia Arte plastice, Arte decorative s-au înscris 44 de elevi şi au fost admişi 40, iar pentru secţia Muzică(muzică instrumentală, canto şi muzică teoretic) s-au înscris 68 de elevi, din care au fost declaraţi admişi 34.

Anuţei a spus că pentru învăţământul militar preuniversitar, în etapa I a admiterii la Colegiul Naţional Militar”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a avut loc în data de 18 mai 2018 testul grilă de verificare a cunoştinţelor la Limba şi literatura română şi matematică, la care s-au înscris 396 de candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar “Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Georgiana Lupu, a declarat pentru NewsBucovina că 396 de candidaţi, din care 242 de băieţi şi 154 de fete, s-au înscris pentru susţinerea testului grilă de verificare a cunoştinţelor la Limba şi literatura română şi matematică, iar dintre aceştia s-au prezentat 390 de candidaţi, fiind declaraţi admişi 314 candidaţi, dintre care 180 de băieţi şi 134 de fete, după ce au obţinut cel puţin nota 6 la acest test.

Urmează ca ierharhizarea şi repartizarea candidaţilor să aibă loc în cea de a II-a etapă a admiterii în liceu, în limita numărului de locuri aprobat, în ordinea strict descrescătoare a mediilor finale de admitere.

Conform Metodologiei organizării şi desfăşurării Concursului de Admitere în Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Media finală de admitere în învăţământul militar se calculează astfel: MFA=(MA+NT)/2, unde MA este media de admitere calculată potrivit Anexei 2 la Ordinul MEN nr. 4794/31.08.2017, respectiv MA= 0,2xABS +0,8xEN, unde ABS este media de absolvire a claselor V-VIII, EN este media generală obţinută la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, iar NT este nota obţinută de candidaţii la învăţământul militar la testul grilă de verificare a cunoştinţelor la cele două discipline.

De menţionat că pentru admiterea în liceu din acest an, Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc scoate la concurs 120 de locuri.

Anterior susţinerii testului grilă de verificare a cunoştinţelor la cele două discipline, selecţia aptitudinală generală a candidaţilor la învăţământul militar s-a desfăşurat în centre zonale de selecţie şi orientare şi a constat în probe psihologice(test de aptitudini şi chestionar de personalitate), probe fizice(traseu utilitar-aplicativ şi alergare de rezistenţă) şi un interviu de evaluare finală.

Rezultatul selecţiei indică în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar, este confidenţial şi are caracter eliminatoriu, aşa cum se precizează în Ghidul candidatului la admiterea în Colegiile Naţionale Militare.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de