Mai multe transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni în urma unor filtre rutiere și verificării unor firme

Mai multe transporturi ilegale de lemn au fost depistate de polițiștii suceveni în ultimele zile în condițiile în care prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru Poliția Județeană Suceava, fiind periodic organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Potrivit Poliției Județene Suceava și în această minivacanţă poliţiştii au continuat acţiunile de prevenire şi combatere a transportului ilegal de material lemnos şi a tăierilor ilegale de arbori, fiind organizate filtre rutiere şi au fost controlate peste 30 de transporturi de material lemnos.

 De asemenea, au fost desfăşurate verificări la agenţii economici care au ca profil de activitate procesarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

În urma controalelor au fost identificaţi şi transportatori şi procesatori care nu au respectat legislaţia în vigoare, procedându-se la confiscarea lemnului, aplicarea de sancţiuni contravenţionale sau întocmirea de dosare penale.

Astfel, în cursul zilei de 31 mai un echipaj mixt format din polițiști ai Secției 8 Poliție Rurală Adâncata și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe DN 29A, din comuna Zvoriștea, autoutilitara condusă de un tânăr de 20 de ani, din comuna Frătăuții Noi, care transporta cherestea de esență rășinoase.Întrucât existau neconcordanțe între cantitatea de material lemnos transportată și cea din documente, echipa de control a procedat la inventariere, ocazie cu care, s-a stabilit faptul că, tânărul transporta cantitatea totală de 6,11 m.c. cherestea de esență rășinoase, cu 3,61 m.c. mai mut decât cea din avizul de însoțire.

Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în plus, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

În aceeași zi, polițiști din cadrul Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei în cooperare cu specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control la o societate comercială din comuna Dorna Candrenilor, cu obiect de activitate prelucrarea şi debitarea materialului lemnos, administrată de un localnic de 41 de ani, ocazie cu care, s-a verificat evidența scriptică și faptică a materialelor lemnoase pentru perioada 01.12.2017-31.05.2018, rezultând în depozit, un plus de 120,15 m.c. material lemnos rotund de esență rășinoase.

Materialul lemnos identificat în plus în valoare de 13.250 lei a fost confiscat, iar societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

Tot în data de 31 mai, Secția 10 Poliție Rurală Gura Humorului a fost solicitată să acorde sprijin unui echipaj din cadrul Gărzii Forestiere Suceava în efectuarea de verificări privind un transport ilegal de material lemnos pe raza comunei Mănăstirea Humorului.

Astfel, echipa de control a identificat pe drumul forestier „Stoeneasa”, la o distanță de circa 500 m de platforma de încărcare, autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat de 28 de ani, din municipiul Rădăuți, ambele încărcate cu tocătură de crengi rășinoase, respectiv cantitatea totală de 24,784 m.c., pentru care, conducătorul auto nu a putut prezenta documente de proveniență și transport.

Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990, iar cantitatea de 24,784 m.c. tocătură de crengi a fost predată în custodia societății, valoarea prejudiciului urmând a fi stabilită și recuperată de către organele fiscale.

În data de 1 iunie o patrulă din cadrul Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama a oprit pentru control pe DJ 176, din comuna Vatra Moldoviței, autoturismul cu semiremorcă, condus de un localnic de 44 de ani, care transporta  material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 0,50 m.c. lemn de foc de esență fag.

Șoferul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

 Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.(N.B.)

loading...