Fotbal, Comisia de disciplină a AJF Suceava Ploaie de suspendări în Ligile a IV-a și a V-a


Intră acum și în grupul de

Comisia de Disciplină a AJF Suceava, care s-a întrunit la data de 6 noiembrie a hotărât o grămadă de suspendări ca urmare a numărului mare de cartonașe roșii primite de jucători în etapa a XI-a a Ligilor a IV-a și a V-a și a incidentelor grave produse la unele partide. Violențele fizice și cele de limbaj din ultima perioadă au ajuns la cote alarmante și Comisia de Disciplină a AJF Suceava a decis să ia măsuri drastice.
Cele mai grave abateri de la Regulamentul de Fotbal (ROAF) au avut loc la meciul de Liga a V-a dintre Bucovina Calafindești și Locomotiva Dornești, meci întrerupt în minutul 55 la scorul de 1-0 în favoarea echipei oaspete. În acest minut de joc, jucătorul Vasile Bodnariuc l-a lovit pe arbitrul asistent Marius Trăistar cu pumnii și palmele, provocându-i un traumatism buco-dentar și fractură coronară a doi dinți. Agresorul i a reproșat  faptul că nu a acordat ofsaid la faza marcării golului de către formația din Dornești.  În acel moment, arbitrul de centru Cătălin Cucoș, constatând faptul că arbitrul asistent nu mai poate relua jocul, a decis întreruperea acestuia.
Comisia de Disciplină a AJF Suceava a audiat arbitrul de centru al meciului Bucovina Calafindești – Locomotiva Dornești, Cătălin Cucoș, observatorul partidei Dumitru Catargiu, arbitrul asistent Marius Trăistar și președintele AS Bucovina Calafindești, Vasile Frâncu. La finalul audierilor, forul fotbalistic sucevean a hotărât următoarele:
–    a omologat meciul Bucovina Calafindești – Locomotiva Dornești cu scorul de 3-0 în favoarea formației oaspete;
–    a sancționat cu excluderea din activitatea sportivă jucătorul Vasile Bodnariuc și i-a acordat o penalizare sportivă de 600 de lei conform articolului 12 litera c din ROAF.
Tot î legătură cu acest meci, Comisia de Disciplină a Arbitrilor a decis să-l suspende pe arbitrul Marius Trăistar cu 5 etape pentru faptul că nu a acordat ofsaid la faza golului din partida Bucovina Calafindești – Locomotiva Dornești, conform RDA 2002, articolul 24, punctul 2, litera C, alineatul 8. În același timp, observatorul Dumitru Catargiu a fost suspendat și el 5 etape pentru notarea eronată a arbitrului asistent Marius Trăistar.
Un alt joc cu mari probleme a fost cel dintre Bucovina Bădeuți și Bradul Putna. Partida, condusă de arbitrul Ionuț Ignat și la care observator a fost Vasile Bejenar, s-a încheiat cu scorul de 2-2, dar, potrivit raportului de arbitraj și raportului suplimentar al observatorului , ea s-a disputat sub presiunea continuă a jucătorilor formației gazdă și a conducătorului acesteia.
Primele incidente au fost provocate de jucătorul echipei Bucovina Bădeuți Ion Siminiceanu, care a lovit un jucător al grupării oaspete, pentru ca apoi să-l amenințe pe arbitrul de centru, acesta ezitând să-l elimine din teren. După aceste evenimente au intervenit cele provocate de Nistor Bodîrlău, care l-a amenințat și l-a bruscat pe arbitrul de centru, care iarăși a ezitat să elimine jucătorul de pe teren. Amenințările jucătorilor de la Bucovina Bădeuți au fost continuate de către delegatul formației, Vichente Popescu, care l a avertizat pe central că „nu va mai putea ieși de pe stadionul din Bădeuți”.
Comisia de Disciplină a AJF Suceava i-a audiat pe arbitrul de centru Ionuț Ignat, pe delegații echipelor Bucovina Bădeuți, Vichente Popescu, și Bradul Putna, Cristi Aanei, și pe căpitanul formației Bucovina Bădeuți, Vasile David. După ce Comisia de Disciplină a ascultat variantele fiecăruia a hotărât:
–     omologarea jocului Bucovina Bădeuți – Bradul Putna cu scorul de 3-0 în favoarea echipei oaspete;
–    suspendarea pe trei etape a jucătorilor Ion Siminiceanu și Bodîrlău Nistor, cărora le-a acordat și o penalitate sportivă de 200 de lei fiecăruia, conform articolului 12 din ROAF;
–    sancționarea cu avertisment și penalitate sportivă de 100 de lei pentru delegatul formației Bucovina Bădeuți, Vichente Popescu.
Comisia de Disciplină a AJF Suceava i-a mai suspendat pe jucătorii Vasile Nițu  de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Tudor Zaremba de la Bucovina Rădăuți, Ioan Denis Maranda de la Viitorul Liteni, Ionuț Flocea de la Șomuzul Preutești, Ionuț Logigan de la Fulgerul Ciprian Porumbescu, Marcel Buresco de la Viitorul Verești, toți pentru câte o etapă și o penalitate sportivă de 20 de lei. Aceeași suspendare de o etapă au primit și Valeriu Gavriliuc de la Viitorul Verești și Gheorghiță Roșu de la Recolta Fîntînele, însă pentru că au proferat injurii la adresa arbitrilor după meciuri. Au primit penalități de 100 și, respectiv, 50 de lei.
 Jocul LPS Suceava – Cetatea Suceava, juniori C, disputat în data de 5.XI.2008, arbitru Ionuț Avădanei, scor 3-0 în favoarea echipei Cetatea Suceava, a fost și el analizat.
     Din raportul de arbitraj rezultă că antrenorul delegat al echipei LPS Suceava a folosit în joc, pe toată durata, jucătorul Alexandru Boghean, care nu avea drept de joc deoarece acumulase un număr de 4 cartonașe galbene, încălcându se astfel prevederile a art. 41, pct. 3 și 4 din ROAF.
Comisia a hotărât: menținerea rezultatului din teren (3-0 pentru Cetatea Suceava) și sancționarea antrenorului delegat Ovidiu Căldăruș cu penalitate sportivă de 50 de lei, conform art. 41.4 din ROAF, pag. 216.

Nu au scăpat nici arbitrii…

– Arbitrul Lupăștean Ion (Suceava): la jocul Flacăra Vicovu de Jos – Avântul Grămești, liga a V-a, din data de 2 noiembrie 2008, a primit nota 6 din partea observatorului pentru prestație nesigură, tolerant cu jucătorii, fricos, a anulat un gol valabil gazdelor. A fost sancționat cu 2 etape de suspendare.
– Arbitrul Cearcovschi Cristian (Suceava): la jocul Rapid CFR II Suceava – Avântul Frasin, Liga a IV – a din data de 2 noiembrie 2008, a primit nota 6,5 din partea observatorului pentru nesiguranță în decizie. A fost sancționat cu avertisment.
– Arbitrul Nemeș Vasile (Vatra Dornei): la jocul Minerul Iacobeni – Foresta Moldovița, Liga a IV – a, din data de 2 noiembrie 2008, a refuzat să arbitreze la centru jocul de juniori. A fost sancționat cu 4 etape de suspendare.
– Arbitrul asistent Marius Trăistar (Suceava), la jocul Bucovina Calafindești – Locomotiva Dornești, Liga a V-a, din data de 2 noiembrie 2008, nu a semnalizat o poziție de ofsaid din care s-a înscris gol. A fost sancționat cu 5 etape de suspendare.
– Brigada de arbitri formată din Adrian Rădășanu, Andrei Bilius, Cornel Popovici (Suceava), care a condus jocul dintre Unirea Horodnic – Bucovina Rădăuți (24 septembrie 2008), va primi următoarele sancțiuni din partea comisiei: Adrian Rădășanu, avertisment; Andrei Bilius, avertisment; Cornel Popovici, 4 etape suspendare.
– Arbitrul Bilouseac Florin (Suceava) la jocul de copii LPS Suceava – Sporting Bunești, din 1.11.2008, a înscris date eronate și a falsificat semnături în raportul de arbitraj. A fost sancționat cu 10 etape suspendare.
– Arbitrul Ignat Ionuț (Suceava): la jocul Bucovina Bădeuți – Bradul Vama, liga a IV-a, din data de 2.11.2008, a primit nota 5 din partea observatorului pentru un arbitraj necorespunzător ce a compromis spectacolul sportiv. A fost sancționat cu 6 etape suspendare.
 


Intră acum și în grupul de