Greva de avertisment a profesorilor a adus o „pauză” de două ore elevilor


Intră acum și în grupul de

În școlile din județul, greva de avertisment de două ore a adus liniște în săli de clasă și pe coridoare, iar elevilor o „pauză” de două ore. Școlarii din clasele primare și gimnaziale au stat în clase sub supravegherea cadrelor didactice, iar cei de liceu nici nu au venit la școală, în intervalul cât a durat greva. Liderul Sindicatului Județean din Învățământ “Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica, a declarat luni, în toate unitățile școlare aparținând acestui sindicat a fost grevă.

Marea majoritate a membrilor de sindicat au fost în grevă între orele 12:00 și 14:00, dar au existat și școli care au modificat puțin intervalul orar al grevei între 12:30-14:30, în timp ce la Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava, greva a fost ținută între orele 13:00 și 15:00.

Comisiile reunite ale Senatului au dat aviz de respingere a Ordonanței de Urgență prin care Guvernul amână aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor. Ministrul de finanțe, Varujan Vosganian a declarat însă la ședința acestor comisii că dacă ordonanța este respinsă, atunci se va împiedica corelarea salariilor mari cu cele mici din învățământ, ceea ce îi defavorizează pe profesorii cu salarii mici.

Tot luni, primul ministru Călin Popescu Tăricenu a declarat că mărirea de 50% a salariilor profesorilor va fi imediat înghițită de inflație, dând vina pe “stânga politică”  că a determinat izbucnirea grevelor.  Urmează ca Parlamentul să dezbată ordonanța respectivă.

Sindicaliștii din învățământ vor intra în grevă generală din 18 noiembrie, pe termen nelimitat, dacă nu va fi deblocată legea prin care s-a prevăzut majorarea salariilor cu 50 la sută.

În ce-i privește pe sindicaliștii de la Sindicatul Județean “Spiru Haret”, au semnat pentru grevă generală mai puțin cu 9% față de cei care au semnat pentru cea de avertisment, însă majoritatea sindicaliștilor sunt pentru greva generală.

 


Intră acum și în grupul de