Dispensarele din zona rurală care funcționează în clădiri insalubre riscă să fie închise


Intră acum și în grupul de

După ce conducerea Autorității de Sănătate Publică Suceava a atenționat proprietarii cabinetelor medicale din județ (fostele dispensare), fie că este vorba de primării sau de medici, ca până pe data de 10 noiembrie să îmbunătățească starea igienico-sanitară a acestora astfel încât să poată fi posibilă autorizarea lor, Inspecția Sanitară de Stat trece la verificări. În aceste condiții este posibil ca unele localitățile din județ să rămână fără dispensar medical. Directorul ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a menționat luni, că măsura de suspendare a activității vizează dispensarele medicale de la țară, care funcționează în clădiri insalubre, ce nu corespund normelor în vigoare din punct de vedere igienico-sanitar.

Alexandru Lăzăreanu a spus că acolo unde se va constata că neajunsurile nu au fost înlăturate se va emite decizie de închidere. Acesta a adăugat că întreținerea dispensarelor medicale cade în sarcina primarilor, iar aceștia vor fi singurii responsabili de faptul că localnicii vor rămâne fără asistență sanitară.  Șeful ASP Suceava a afirmat că primarii au două variante: fie dau dovadă de înțelegere și vând spațiile medicilor, a căror problemă va fi să le renoveze și să le doteze, fie investesc bani și le aduc la standardele ideale de funcționare.

La începutul lunii trecute, când șeful ASP Suceava a anunțat acest control, a explicat că nu se poate ca ASP să ceară oricărui butic să aibă condiții igienico-sanitare corespunzătoare, iar cabinetele medicale să arate deplorabil.
Șeful ASP Suceava a atras atenția, în primul rând autorităților locale, care deja menționaseră că nu se vor implica în rezolvarea acestei probleme, și a dat ca exemplu cele de la Stroiești, Fântânele, Brodina și Moldovița.

În județ, circa 30% din dispensarele medicale funcționează în imobile degradate, care nu întrunesc condițiile igienico-sanitare cerute de normele în vigoare, potrivit celor constatate la controlul anterior. Alexandru Lăzăreanu spunea că aceste cabinete dețin autorizații, dar cu planuri de conformare ce au fost prelungite în timp, însă spațiile s-au degradat și necesită îmbunătățiri pentru a funcționa corespunzător.

 


Intră acum și în grupul de