Primarul Ion Lungu i-a spus premierului Viorica Dăncilă că e pregătit să depună proiectul pentru achiziția a 40 de autobuze electrice. El a mai avut discuții privind Sala Polivalentă, sumele pentru termoficare și PNDL și a cerut soluționarea problemei certificatelor verzi pentru Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, marți, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă privind accesarea de fonduri europene.

El a spus că la această întâlnire au participat și viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, unde au fost dezbătăute situațiile privind accesarea fondurilor europene pe Axa urbană nr.4,în mod special axa 4.1 Mobilitate urbană.

Lungu a arătat că a prezentat situația înregistrată în municipiul Suceava unde  sunt depuse două proiecte pe axele 4.3 si 4.4.

În ceea ce privește proiectul pe Axa 4.1 Mobilitate urbană, prin care se vor achiziționa 40 de autobuze electrice, el a transmis premierului că urmează să fie depus până la sfârșitul lunii august.

„Suntem în grafic cu aceste proiecte, comparativ cu alte orașe”, a explicat Ion Lungu.

Primarul Sucevei a menționat că i-a prezentat din nou premierului propunerea de modificare a Ordinului de ministru al Apelor și Pădurilor care scoate lemnul de foc din categoria biomasă situație în care producătorul de energie termică Bioenergy din Suceava nu primește certificatele verzi pentru folosirea de combustibili regenerabili.

Lungu a adăugat că premierul Dăncilă i-a promis că la viitoarea întâlnire va fi de față și ministrul Mediului pentru a se discuta direct această problemă.

Primarul Sucevei a mai declarat că a avut, la București, întâlniri la Compania Națională de Investiții în legătură cu realizarea priectului Sălii Polivalente, la Ministerul Dezvoltării Regionale privind obținerea sumelor pentru lucrări de reabilitare a sistemului de termoficare și pentru proiectul PNDL de modernizare a străzii Vasile Bumbac, dar și la Agenția Națională de Investiții în legătură cu blocurile ANL,care sunt în curs de finalizare.

Premierul Dăncilă i-a îndemnat pe primari să mențină colaborarea cu instituțiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie identificate în continuare barierele întîmpinate în absorbția acestor fonduri și să fie găsite soluțiile adecvate, fie că este vorba de măsuri legislative sau adminsitrative.

„Îmi doresc ca în fiecare municipiu reședință de județ să fie depuse proiecte, ca în fiecare localitate proiectele depuse să ajungă la final, iar comunitățile să se dezvolte și cu ajutorul acestor importante fonduri pe care le avem la dispoziție”, a declarat Viorica Dăncilă.

Printre problemele aduse în discuție de primari s-au aflat, în continuare, termenele excesiv de lungi în cazul licitațiilor publice, numărul mare de avize necesare în cele mai multe cazuri, durata mare a procedurilor de evaluare a proiectelor, dar și necesitatea descentralizării sau lipsa forței de muncă.


Intră acum și în grupul de