Alegeri parlamentare 2008 : Sorin Fodoreanu: „Vom crea locuri de muncă și vom atrage mai mulți bani pentru județul Suceava”


Intră acum și în grupul de

Sorin Fodoreanu, candidatul PD-L pentru Senatul României în colegiul de munte, consideră că actuala criză economică din Europa Occidentală trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile române. „Creșterea abruptă a șomajului principalul pericol social al următorilor patru ani”, arată Fodoreanu.

Fostul președinte al Agenției Române pentru Dezvoltare, Sorin Fodoreanu, apreciază că România va cunoaște abia în primăvara anului viitor efectele crizei economice internaționale. În opinia candidatului PD-L acestea se vor resimți mai ales la nivelul de bază al societății, pentru că mulți români vor fi afectați de disponibilizări și de blocajul din sectorul construcțiilor. “Vom avea foarte multe probleme și pe plan intern, dar adevăratele probleme sunt cele externe. Românii din Spania și Italia vor reveni în țară și se vor trezi că nu au ce face. Suceava este unul dintre cele mai expuse județe acestui fenomen, pentru că foarte mulți bucovineni sunt plecați la muncă în străinătate”, explică Sorin Fodoreanu. Candidatul PD-L este de părere că se impun urgent măsuri pentru a crea locuri de muncă și pentru a asigura un venit sigur celor ce își vor pierde slujbele.

„Pentru a depăși această situație avem nevoie de investiții, atât din partea statului, cât și din partea unor mari investitori privați. Acesta este lucrul la care mă pricep cel mai bine și asta voi face pentru Bucovina din Senatul României. Vreau să dezvoltăm în principal sectoarele unde avem forță de muncă bine pregătită. Adică turismul, zootehnia – axată pe cresterea animalelor,procesarea laptelui și a cărnii, exploatarea lemnului, dar și ramuri industriale ca textilele și pielăria. Vom face tot posibilul ca în următorii patru ani să creăm cel puțin 10.000 de locuri de muncă în zona de munte a județului Suceava și să asigurăm condițiile pentru ca o familie să poată câștiga cel puțin 1.500 de euro pe lună din fermele mici, familiale”, explică Sorin Fodoreanu.

Fostul Consilier de Stat din Guvernul României indică faptul că în următorii ani, principala preocupare a Executivului, a Parlamentului și a autorităților locale trebuie să fie asigurarea unui mediu economic stabil și performant, capabil să atragă investitori. „Theodor Stolojan este cel mai potrivit om pentru a conduce Guvernul României în această perioadă, fiind un economist experimentat, cu rezultate recunoscute în plan internațional. Îl cunosc de 25 de ani și știu că este un riguros, cu viziune și cu proiecte. Theodor Stolojan ne va ajuta să dezvoltăm Bucovina și să atragem investitori de calibru. Vom avea un partener cum nu cred că a mai avut Bucovina în ultimii 18 ani”.

Alături de atragerea investițiilor, Sorin Fodoreanu arată că se va preocupa de descentralizarea administrativă, pentru că în acest moment instituțiile statului generează blocaje prin care se pierd proiecte, se stopează lucrări și se împiedică dezvoltarea micilor localități. „Organizarea statului român este în acest moment o combinație nefericită între statul centralist și statul capitalist descentralizat. Concret, în ultimii 18 ani s-au descentralizat către autoritățile locale numai responsablități, dar nu și pârghiile pentru rezolvarea problemelor – în primul rând financiare și administrative, dar și de competență”.
Sorin Fodoreanu acuză că în acest moment în jur de 70% din banii pe care îi plătesc sucevenii pe taxe și impozite se duc spre București și prea puțini rămân pe plan local pentru proiecte. „Acest raport trebuie inversat. Mai mulți bani trebuie să rămână pe plan local, la primării și la Consiliul Județean, pentru a fi folosiți în proiecte de dezvoltare. În acest fel primăriile vor putea să își traseze un buget multianual și vor putea să cofinanțeze proiecte, să asigure condiții mai bune în școli și spitale, să asigure o protecție socială eficientă și să creeze bunăstrare pentru fiecare individ. Acum banii se irosesc în structuri stufoase și ineficiente și nu ajung la destinatarii finali: micile comunități și oamenii. Descentralizarea reală o va impune PD-L după ce va intra la Guvernare, iar proiectul meu personal este mai mulți bani pentru județul Suceava și pentru micile localități din Bucovina.

 


Intră acum și în grupul de