Huțanu avertizează că zona de munte a județului riscă să fie depopulată


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PSD Suceava, Constantin Huțanu, a declarat, miercuri, că zona de munte a județului Suceava riscă să fie depopulată în condițiile în care costul vieții mai mare decât în restul țării, iar investițiile majore întârzie să apară. „Riscăm ca zona de munte să fie depopulată pentru că oamenii vor pleca să-și caute un loc unde pot să câștige mai bine, iar viața are un cost mai scăzut”, a spus Huțanu, subliniind că numai în domeniul agro-alimentar, majoritatea produselor sunt cu 30 la sută mai scumpe în zona de munte decât în restul județului.

El a arătat într-o conferință de presă că mii de oameni din localitățile din zona de munte a  județului Suceava, în special cele monoindustriale, unde locuitorii erau implicați în minerit, fac față cu greu situației actuale. „Localitățile în care mineritul a dispărut ca activitate au acum un aspect dezolant, iar pe chipurile oamenilor se vede disperarea față de situația în care se găsesc”, a spus Huțanu, precizând că mulți dintre locuitori sunt zilieri, iar alții care sunt angajați sunt prost plătiți. „Un stat puternic este mai mult decât necesar pentru aceste zone unde au trecut aproape 20 de ani fără să vină investitori strategici”, a afirmat viceliderul PSD Suceava.

Huțanu consideră că pentru aceste zone statul trebuie să creeze sisteme de sprijin atât prin investiții majore în infrastructură cât și printr-un sistem de reducere a taxelor și impozitelor, astfel încât să fie create noi locuri de muncă și un trai decent al locuitorilor.

Vicepreședintele PSD Suceava a mai adăugat că statul va trebui să asigure un fond de cofinanțare a proiectelor europene pentru aceste zone, care nu au fonduri suficiente să contribuie la asemenea programe, astfel încât să se ajungă la o dezvoltare economică echilibrată a tuturor zonelor țării.


Intră acum și în grupul de