Diplomă de onoare pentru dirijorul și compozitorul Sabin Păutza


Intră acum și în grupul de

Pentru promovarea artei muzicale românești și universale, miercuri, la Suceava, dirijorului și compozitorului Sabin Păutza, director onorific al filarmonicii din Plainfield, SUA, i-a fost acordată diploma de onoare a Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava.

Festivitatea a avut loc în aula colegiului sucevean de artă, prilej cu care directorul adjunct al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, profesorul Sever Dumitrache, a declarat că maestrul Sabin Păutza este o personalitate complexă a spațiului cultural muzical național și internațional, iar prin demersul său componistic și dirijoral a contribuit la promovarea artei muzicale românești în întreaga lume.

Acesta a menționat că Diploma de Onoare i-a fost conferită maestrului Sabin Păutza în semn de apreciere și omagiu adus activității sale de anvergură în plan național și internațional pe care o desfășoară în scopul promovării artei muzicale românești și universale.

Sabin Păutza a spus că îi place să creadă că a rămas “un compozitor român și nu un compozitor american de origine română” arătând că de la plecarea sa din țară în anul 1984 nu a încetat să scrie și să gândească românește.
Acesta a adăugat că după anii 1990, din dorința de a nu rupe contactul cu țara, a revenit în România de mai multe ori și s-a implicat în procesul de învățământ susținând cursuri intensive la diverse universități românești.

Maestrul Păutza a mai spus se află pentru a doua oară la Suceava unde a dirijat, marți seara, orchestra Filarmonicii de Stat din Botoșani într-un concert simfonic susținut pe scena suceveană și s-a arătat onorat că la acest concert au participat atât de mulți tineri.

Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor din România și al Uniunii Compozitorilor Americani, în anul 1996 i-a fost conferit titlul de Doctor în muzică de London Institute for Aplied Reserch.
După anul 1984 a fost numit prin concurs director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, SUA, "Plainfield Symphony”, funcții pe care le-a deținut timp de 21 de ani, iar în prezent este director onorific al acestei filarmonici.

 


Intră acum și în grupul de