Numărul pacienților suceveni cu diabet zaharat s-a triplat


Intră acum și în grupul de

Un număr de 20 de copii din județul Suceava descoperiți recent cu diabet zaharat vor primi gratuit din partea unei firme de instrumentar de uz endocrinologic aparate pentru măsurarea glicemiei, dar și alte cadouri cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, ce se sărbătorește pe data de 14 noiembrie. Potrivit putătorului de cuvânt al Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava”, medicul Tiberiu Brădățan la nivelul Centrului Județean de Diabet și Boli de Nutriție sunt înregistrați aproximativ 100 de copii și adolescenți, 9 dintre aceștia fiind descoperiți în prima jumătate a acestui an.

De fapt, în acest an sărbătoarea este dedicată copiilor și tinerilor cu diabet, după ce s-a constatat că 3 % dintre copii și adolescenți sunt diagnosticați cu această boală. Sloganul din acest an este „Nici un copil nu ar trebui să moară de diabet”.

Tiberiu Brădățan a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că până în momentul de față la Centrul de Diabet și Boli de Nutriție al Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava sunt înregistrați 17.107 pacienți cu diabet zaharat. „Numai în primele 6 luni ale acestui an s-au înregistrat 1.468 cazuri noi. Programul de evaluare a stării de sănătate a dus la o creștere foarte rapidă a numărului de pacienți noi descoperiți. S-a constatat o creștere de 3 ori mai mare decât în condiții obișnuite” a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean adăugând că asemenea programe ar trebui continuate pentru a se depista noile cazuri.

Acesta a mai menționat că la nivelul țării aproximativ 6% din populație a fost depistată cu deficit de insulină, anual fiind descoperite cca. 50.000 de cazuri noi. În ceea ce privește situația la nivel mondial, aceasta este de-a dreptul îngrijorătoare. „La nivel mondial se înregistrează o pandemie. Cifra persoanelor cu diabet este de 246 milioane și se preconizează că în anul 2025 va fi de 380 milioane”,  a spus Tiberiu Brădățan.

Printre cauzele ce duc la apariția diabetului, medicul Brădățan a menționat modificările de dietă, stresul adaptării, îmbătrânirea populației, creșterea urbanizării, scăderea volumului de activitate fizică zilnică, alți factori ce țin de familie, ocupație, societate.

Medicul Brădățan a mai afirmat că, pe termen lung creșterea glicemiei duce la o serie de modificări în corpul uman, organele cele mai afectate fiind sistemul nervos, ochii și rinichii.

 


Intră acum și în grupul de