Proiectul de modernizare al Aeroportului Suceava, de mare interes la „Forumul Român pentru Aeroporturi 2008”


Intră acum și în grupul de

Administratorul public al județului Suceava, Petru Luhan,  a participat  miercuri, 12 noiembrie, la București, la lucrările celui de-al doilea Forum Român pentru Aeroporturi (Romanian Airport  Forum 2008), organizat sub patronajul Guvernului Romaniei prin Ministerul Transporturilor și Autoritatea Aeronautica Civilă din Romania, în cadrul căruia au fost prezentate noutățile și direcțiile de dezvoltare ale aeronauticii europene.

Luhan informează că Uniunea Europeană a hotărât să pună în aplicare o inițiativă comună de a menține siguranța și durabilitatea transportului aerian, care să permită dezvoltarea și creșterea siguranței, având în vedere că transportul aerian este  considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de călătorie, care înregistrează și cea mai rapidă creștere. Potrivit administratorului public al județului Suceava, toate aeroporturile din Romania, inclusiv cel din Suceava, trebuie să contribuie la realizarea acestor obiective europene.

Pornind de la exemplul directorului general al aeroportului internațional Cluj, care a demonstrat că dezvoltarea în cazul de la Cluj s-a realizat prin utilizarea creditelor bancare și a altor surse cum ar fi bugetul de stat, bugetele locale si creditele furnizor, Luhan a precizat că „sursele de finantare trebuie identificate și atrase pe baza unei planificări realiste, așa încât să fie pus în valoare aeroportul regional, respectiv cel de la Suceava, la adevăratul său potențial. Aeroportul se va constitui într-un motor de dezvoltare care generează noi locuri de muncă și atragerea de venituri pentru companiile locale și implicit bugetele locale.”

 Proiectul de modernizare a aeroportului „Ștefan cel Mare” la Suceava a prezentat un mare interes pentru reprezentanții companiilor private și ai instituțiilor publice, avand în vedere determinarea autorităților locale și stadiul avansat al documentației tehnice. Keith Kirkham, atașat comercial în cadrul Ambasadei SUA în Romania,  a fost extrem de interesat de proiect și a arătat disponibilitatea organizării unei întâlniri cu oameni de afaceri americani la Suceava. Kirkham a precizat că interesul companiilor americane de a investi în zona este foarte mare, din 2006 până în prezent exporturile americane în Romania fiind de peste 7 miliarde de dolari. 

  Luhan a adresat deja reprezentantului american o invitație de a vizita județul nostru în scopul dezvoltării relațiilor economice cu potențiali investitori.

 


Intră acum și în grupul de