Primarul din Rădăuți a dat bir cu fugiții când a trebuit să vorbească despre morga spitalului


Intră acum și în grupul de

Directorul interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile locale din Rădăuți arată un dezinteres total față de situația morgii spitalului din municipiu întrucât nu a fost încă reabilitată deși restul spitalelor din județ au reușit să realizeze acest lucru. Alexandru Lăzăreanu a spus că Primăria municipiului nu a respectat protocolul încheiat cu spitalul, prin care se stabilea că trebuie să contribuie cu o parte din suma necesară reabilitării morgii, dând dovadă de “un dezinteres total față de situație”.

“Împreună cu șefa Serviciului de Medicină Legală, dr. Lăcrămioara Bălan, m-am deplasat la Primăria Rădăuți pentru a discuta cu primarul. Cei din conducerea spitalului au început lucrările cu forțe proprii, dar merge destul de greu din cauza lipsei de bani. Există un protocol încheiat între primărie și spital, fiecare având anumite obligații. Am avut surpriza, când ne-am prezentat la cabinetul primarului Olărean, să fim invitați în cabinetul secretarului, urmând ca primarul să vină acolo să stăm de vorbă. Peste jumătate de oră am fost informați că primarul a plecat. Este un dezinteres total față de situația spitalului și a morgii, pe care am adus-o și la cunoștința Consiliului Județean. Nu cred că e normal,  la morgă se lucrează și pe cadavre dar și pe piese anatomo-patologice recoltate de la bolnavi, or, pentru a avea condiții, trebuie să contribuie și Consiliul Local. Autoritățile arată un dezinteres atât pentru cei vii cât și pentru cei morți”, a declarat șeful ASP Suceava.

Încă din primăvară, la solicitarea Prefecturii Suceava, nemulțumită de starea morgilor , spitalele și primăriile localităților respective au stabilit, de comun acord, un plan al lucrărilor de reabilitare și sumele aferente, precum și cota parte din lucrări ce revenea fiecărui partener.

Directorul ASP a informat că la  morga de la Vatra Dornei lucrările sunt încheiate, fiind rezolvate toate problemele, iar la morgile spitalelor Fălticeni și Câmpulung sunt în desfășurare, situația acestor morgi fiind “acceptabilă”.  La morga Spitalului Județean Suceava nu au fost necesare prea multe lucrări, fiind singura din județ în stare corespunzătoare, a spus Alexandru Lăzăreanu.

În ce privește morga de la Rădăuți, potrivit înțelegerii, Consiliul Local de acolo trebuia să suporte cheltuielile pentru înlocuirea tâmplăriei, 8 uși și ferestre, și a instalației de frig, de la camera frigorifică, în valoare de  22.000lei. Spitalului îi revenea să asigure, din venituri proprii, bani pentru efectuarea  lucrărilor de reparații la pereți și tavane, la instalațiile electrice, sanitare și de încălzire, placaje cu gresie și faianță, compartimentarea  holului și reparații la camera frigorifică, valoarea fiind estimată la 22.459 lei. „Spitalul s-a achitat de obligații, a cumpărat aparatură, a înlocuit instalațiile, iar Serviciul de Medicină legală s-a oferit să cumpere mese de disecție în valoare de 160 milioane lei vechi. Dacă nu avea bani, Primăria trebuia să asigure măcar niște materiale, gresie, faianță și var, la morgă au fost infiltrații de apă și trebuie reparații”, a mai spus șeful ASP.

 


Intră acum și în grupul de