Inițiativa ASP de a testa starea de sănătate a romilor din județ începe să „prindă”


Intră acum și în grupul de

Acțiunea inițiată de Serviciul de Promovare a Stării de Sănătate a Populației din cadrul Autorității de Sănătate Publică Suceava de a testa nivelul glicemiei și starea activității pulmonare, în mai multe comunitățile de romi din județ va fi extinsă, a anunțat șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu. „Există solicitări și din comunitățile de romi din Humoreni, Poieni Solca și Sucevița de aceea vom extinde aceste activități.

Precizăm că, în cadrul unei acțiuni organizate de Autoritatea de Sănătate (ASP) Suceava, 217 persoane de etnie romă din Gulia-Dolhasca și-au investigat starea de sănătate la finele săptămânii trecute. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată în această lună, pe data de 14, și a Zilei Naționale fără Tutun, sărbătorită pe data de 20. Romiilor le-a fost testat nivelul glicemiei, tensiunea arterială, pulsul, greutatea, vârsta reală a plămânului, concentrația de oxid de carbon în aerul expirat (în cazul fumătorilor).

Centralizarea datelor realizată de responsabilii ASP Suceava arată că romii, cu excepția celor care sunt fumători înrăiți și ai căror plămâni sunt serios afectați de tutun, au o sănătate destul de bună. Cei care au fost depistați cu anumite probleme au fost orientați către medicii de familie și specialiști.
„Romii au răspuns inițiativei noastre. Au simțit că li se acordă și lor atenție și au venit în număr mare să-și facă aceste teste simple, cu caracter preventiv”, au spus reprezentanții ASP Suceava.

Romii din Voitinel vor fi examinați pe data de 15 noiembrie, cei din Mironu, pe data de 22 noiembrie și cei din Dornești, pe data de 6 decembrie. „În luna decembrie vot fi testați și romii din Humoreni, Poieni Solca și Sucevița. Prin aceste acțiuni se dorește consțientizarea faptului că nu este bine să se fumeze, dar este benefică testarea glicemiei”, a menționat Alexandru Lăzăreanu.

 


Intră acum și în grupul de