Fotbal : Platini laudă FRF și ne dă dreptul să visam la organizarea finalei cupei UEFA din 2012


Intră acum și în grupul de

Președintele UEFA, Michel Platini, a declarat într-o conferință de presă, că șansele ca finala Cupei UEFA în 2012 să fie organizată la București, pe Stadionul “Național”, sunt “foarte, foarte bune”. “Comitetul Executiv al UEFA, cu câțiva ani în urmă, a dezbătut posibilitatea ca una din finalele Cupei UEFA să se joace la București, în cazul în care va exista un stadion la cele mai înalte standarde. Am așteptat ca stadionul să fie proiectat, am profitat de această vizită pentru a vedea stadiul lucrărilor. Dacă așa cum prevăd constructorii lucrările se vor încheia în octombrie 2010 șansele de a organiza finala la București sunt foarte, foarte bune. La propunerea președintelui FRF, proiectul fiind viabil, UEFA poate decide organizarea finalei”, a spus Platini.

Oficialul forului european a afirmat că România este o mare națiune fotbalistică, dar a evitat să comenteze șansele echipei naționale în preliminariile Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud, în care formația noastră și reprezentativa Franței sunt “college” de grupă.

Șeful UEFA a declarat că rolul său este acela de garant al regulilor jocului și nu cel de a vorbi despre meciuri. “Rolul meu e de garant al regulilor jocului, nu să vorbesc despre meciuri. N-am văzut meciul România – Franța. Sunt neutru, nu vreau să mă pronunț asupra deznodământului grupei. Am fost în tribună la Franța – România la CE, dar cu siguranță acel meci nu va rămâne în istoria fotbalului mondial”, a subliniat Platini.

Michel Platini a adăugat că este în permanență îngrijorat de ceea ce este negativ în fotbal. “Sunt în permanență îngrijorat de ce e negativ în fotbal, rasism, violență, doping, corupție. Există în curs 20 de anchete referitoare la implicarea pariurilor în fotbal, anchetele vor continua. În cadrul Comitetului Executiv s-a recomandat prezența inspectorilor pentru o anchetă profundă. Există un sistem de alertă, care funcționează în bine în toate competițiile, și în cadrul viitorului Congres UEFA se va recomanda folosirea sa în toate asociațiile naționale pentru combaterea acestui flagel. Apoi, justiția trebuie să-și spună cuvântul, dar nu e un proces ușor”, a comentat Platini.

Francezul a menționat că respectă fotbalul românesc și a lăudat conducerea FRF. “Respect fotbalul românesc, enorm. Am fost în 1974 ca jucător aici prima oară, cu tineretul, am mai fost de multe ori, am câștigat, am pierdut. Am fost și ca oficial. Munca depusă la FRF e impresionantă, chiar dacă există mici probleme, vă felicit”, a spus Platini, care nu a dorit să comenteze prea mult cazul Mutu-Chelsea. “Nu vreau să judec eu o decizie luată de FIFA sau TAS, dar e vorba de mulți bani, într-adevăr”, a spus Platini.

Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, vineri dimineață, într-o conferință de presă, că în cazul în care lucrările la noul Stadion “Național” vor fi gata la data stabilită, în 2010, atunci acesta ar fi cel mai mare cadou din viața sa.

“Delegația UEFA a văzut aici mersul lucrărilor la Național, e în regulă, suntem în grafic. Așa cum s-a anunțat că noua clădire a UEFA va fi gata la ora cutare, așa și noi, în data 22 octombrie 2010, la 10.38 să zicem, va fi gata stadionul. Ar fi cel mai mare cadou din viața mea”, a spus Mircea Sandu, născut chiar în data de 22 octombrie.

Președintele FRF, Mircea Sandu prezent alături de Platini la această conferință de presă a declarat că este mulțumit de cocluziile vizitei oficialilor UEFA, fiind de părere că aceste două zile au fost fructoase pentru FRF.

“Salut prezența președintelui UEFA, scopul a fost dublu, de a discuta problemele fotbalului european, mondial și național, dar și o vizită la viitorul Stadion “Național”, pentru a vedea care este disponibilitatea pentru a organiza finala Euro League în 2012”, a spus Sandu.

Sandu a afirmat că România trebuie să înceapă să se pregătească de pe acum pentru a putea candida la organizarea Campionatului European din 2020, alături de Bulgaria. “Sper să fiu în viață să mă bucur de un astfel de eveniment, pentru că probabil nu voi mai fi la FRF. Trebuie să avem întreaga infrastructură, trebuie să avem opt orașe pregătite, stadioane gata. Trebuie aeroporturi, gări moderne, hoteluri, autostrăzi, terenuri de antrenament, totul poate fi realizat în 12 ani”.

Șeful fotbalului românesc i-a oferit lui Platini un tricou al naționalei, personalizat cu numărul 10 și cu numele aestuia. “A fost al lui Hagi, nu?”, a întrebat Platini. “Da, iar acum e al lui Mutu”, i-a răspuns Sandu.

După terminarea conferinței de presă, întreaga delegație s-a deplasat la Palatul Cotroceni, unde a avut loc întrevedere cu Traian Băsescu, care a garantat sprijinul statului român în perspectiva organizării finalei Cupei UEFA din 2012.

După 15 minute, Michel Platini și delegația sa s-au îndreptat spre aeroport de unde au decolat spre capitala Cehiei, Praga.

 


Intră acum și în grupul de