România, neam de traistă?


Intră acum și în grupul de

   Vineri seara în orașul Suceava s-a băgat Mall. Mai bine zis Iulius Mall. O investiție foarte mare care se cifrează la peste 60 de milioane de euro. Și când s-a băgat mall? Drept în plină criză financiară mondială și națională!! Și ghiciți…ce au făcut sucevenii? S-au luat de mână, s-au dat cu spray pe la sub braț și au plecat cu mic cu mare să vadă minunea. Unii dintre ei mai văzuseră șmecherii de genul ăsta așa că au știut de la bun început că la mall este căldură și că trebuie să lase haina în mașină. Că nu se face să vii pe jos.

Cine nu a avut mașină, a venit cu taxiul sau cu autobuzul și a intrat cu căciula pe urechi și cu haina pe umeri. Iar la ce călcătură pe picioare a fost acolo nici nu vreau să vă gândiți la bieții comercianți care au fost efectiv distruși de îmbulzeala creată. Am fost și eu la mall în acest weekend. Nu puteam rata așa ceva. Ceea ce se poate vedea în momentele inaugurale este ceva ieșit din comun. Ceva ce te face să îi dai dreptate lui Darwin și să crezi în același timp că totuși maimuțele nu sunt așa de …cum să zic, apucate!!. Am văzut la mall bătaie pe umbrele inscripționate cu IULIUS MALL. Vă dați seama ce bucurie pe capul suceveanului sau de pe unde o fi fost el să pună mâna pe una bucata umbrelă? Vă dați seama câtă virtute, câtă noblețe în gestul ăla de a apuca de sub ochii altuia umbrela. De a te îmbrânci pentru pomană. Da ce discuții la serviciu a doua zi între țațe!?! Fată tu ai fost la Mall? …și dăi, și dăi cu povestea de mă gândesc cu groază cam ce productivitate va fi pe la firmele sucevene până joi, când, iar nu o să ghiciți, toată lumea se pregăteste pentru Mall. Că deja va fi în trend să faci mall-ing, adică un fel de shopp-ing, dar mai de fiță!! Vai și amar de civilizația care ne sufocă!

     Mă uitam cu milă la cei care asigurau paza la unele magazine din mall. Erau distruși de ce puteau să vadă. La ce înghesuială a fost acolo nu era chip sa cumperi sau să probezi ceva. Suceveanul ieșise la Mall. El trebuia să vadă, să pună mâna, să pipăie și să-și dea cu părerea. Din zecile de mii de oameni care au fost în Mall nu cred că voi mai vedea câteva mii imediat după Sărbătorile de Iarnă. Și știți de ce? Pentru că românul e neam de traistă. Sau de sacoșă. Spuneți-i cum vreți! Acolo unde poate să-și umple sacoșa cu ceva „mocăceala” e primul și chiar se și bate să ajungă în față. După care revine la bunul obicei de a-și face cumpăraturile din Bazarul Suceava unde lucrurile sunt ieftine și culmea, unele din ele chiar au emblemele produselor ce sunt pe rafturile din mall. Nu că ar fi de firmă, dar emblemă au!
 
 

Mihai Chira
 


Intră acum și în grupul de