Garda de Mediu vrea curățenie pe albiile apelor până la căderea zăpezii

Comisariatul Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu a transmis luni, autorităților locale din județ o notă prin care solicită îndepărtarea deșeurilor de material lemnos, dar și alte tipuri de deșeuri ce ar putea obtura sau schimba cursurile de apă, fapt ce ar putea favoriza producerea de inundații. „Sunt zone întregi pe care sunt depozite necontrolate de deșeuri. Degeaba unele primării  din aval se preocupă de gospodărirea localităților, dacă cele din amonte nu o fac nimic în acest sens, iar în cazul creșterii debitelor de apă, gunoaiele sunt antrenate și aduse la vale. Am reiterat printr-o circulară primăriilor,  pentru a le mobiliza din nou, ca până vine zăpada să facă curat. Nu vrem să ne trezim cu surprize mai târziu, când din cauza topirii zăpezii sau a ploilor să avem inundații”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim.

Acesta a precizat că prin adresă autorităților locale li s-a cerut și să verifice dacă sunt respectate prevederile referitoare la amplasarea în albiile majore ale cursurilor de apă de noi obiective economice și sociale, inclusiv de noi locuințe. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu a spus că primăriile trebuie să ia măsuri imediate de identificare a cazurilor neconforme și să procedeze la avertizarea și sancționarea vinovaților, concomitent cu soluționarea acestor situații. În caz contrar, persoanele fizice sau juridice găsite vinovate, vor fi sancționate contravențional de către comisarii de mediu.

Constantin Harasim mai reamintește primăriilor din comunele județului că până pe data de 16 iulie 2009 trebuie să-și rezolve problema gropilor de gunoi, întrucât după această dată nu mai au voie să depoziteze deșeurile pe actualele amplasamente.