Primăriile trebuie să-și găsească alți prestatori care să preia și să neutralizeze leșurile de animale


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Suceava a anunțat luni că începând cu data de 17 noiembrie autoritățile locale nu mai au contracte valabile cu SC Protan SA București, prestator unic desemnat în a prelua deșeurile de origine animală de la primăriile din cele 8 zone de dezvoltare regională, statul obligându-se prin contract să acorde subvenții pentru activitatea prestată.

„Prestatorul ne-a făcut cunoscut faptul că suspendă activitatea de colectare și neutralizare pentru că nu i s-a acordat sprijinul de stat pe ultimii 3 ani”, a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim. Acesta a precizat că în aceste condiții primăriile vor trebui să găsească alți prestatori care să efectueze această activitate, contra cost. „Am discutat și cu șeful Inspecției din cadrul Direcției Sanitar- Veterinare Suceava, Vasile Siminiuc, despre această situație și a spus că în cazul în care vor exista abateri, primăriile nu vor fi iertate și că trebuie să-și găsească alți prestatori” , a declarat Constantin Harasim, care a adăugat că autoritățile locale riscă să se facă vinovate de neincinerarea unor cadavre de animale apărute pe teritoriul pe care îl administrează, amenzile fiind cuprinse între 1.000 – 2.000 lei.

Potrivit adresei de înștiințare trimisă de SC Protan către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Suceava, firma precizează că a depus la sucursalele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cererile de acordare a sprijinului direct al Statului pentru fiecare dintre lunile în care a desfășurat activitățile respective, însoțite de toate documentele doveditoare impuse de legislație, precum și toate documentele solicitate în plus, însă nu a primit sumele ce îi sunt recunoscute de lege.

Precizăm la nivelul județului Suceava există doi operatori care pot neutraliza contra cost deșeurile de origine animală, Mondeco Suceava și Super Star Rădăuți. Acestea nu au încheiat asemenea contracte cu primăriile întrucât Protan București a fost numit concesionar unic, la nivel național, potrivit contractului firma urmând a beneficia de subvenție de la stat pentru activitate.     
 


Intră acum și în grupul de