Consultare cetățeanească la Fălticeni privind viitorul Europei organizată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și Institutul European din România


Intră acum și în grupul de

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene și Institutul European din România, va organiza, luni, la Fălticeni, o nouă ediție a „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni.

Potrivit organizatorilor, evenimentul, care va aborda tematica „Coeziunea, o valoare comună europeană“, va beneficia de prezența ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și va avea loc la Muzeul de Artă „Ion Irimescu“, Sala „Pictor Aurel Băeşu“, între orele 11:00-13:30.

Conceptul „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“ este unul dinamic, diferit de formatul clasic al conferințelor, și se bazează pe interacțiunea constantă dintre reprezentanții autorităților publice centrale și locale, experți și public, anunță organizatorii.

„Consultările cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“ au fost lansate în data de 9 mai 2018 și au ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar.

Acest ciclu de evenimente se înscrie în inițiativa lansată de mai multe state membre; ele constituie astfel un cadru democratic pentru dezbaterea celor mai importante teme la nivel european – atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene. Evenimentele vor continua, în perioada iulie – septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.

La nivel european, rezultatele consultărilor cetățenești desfășurate în statele membre vor fi raportate şi discutate Consiliului European (decembrie 2018), precum şi în perspectiva Summitului informal de la Sibiu (9 mai 2019) privind viitorul Europei.

Directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava, Cezar Grozavu, a anunțat, încă din luna mai  că una din consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene ar urma să se desfășoare la Suceava, în a doua parte a anului, iar în cadrul acesteia sucevenii vor avea ocazia să se pronunțe și cu privire la prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.(T.B.)


Intră acum și în grupul de