Sucevenii înghit medicamente după „propriile prescripții medicale”


Intră acum și în grupul de

Sucevenii nu pun mare preț pe sfatul medicului, cel puțin când vine vorba de răceală sau gripă. Ei recunosc că se tratează după ureche, cel puțin atunci când este vorba despre bolile de sezon, adică răceală sau gripă. Aceștia preferă să ia antibiotice, decât să meargă la medic. Situația este cu atât mai gravă cu cât numărul celor care acționează astfel este în creștere, ajungând în prezent la 34% dintre persoanele bolnave. „Recunosc că de la ce mai multe ori nu merg la medic, pentru că nu am timp și cumpăr cam ce cred eu că mi-ar fi de folos”, a declarat suceveanca Elena Casian.

Alții merg pe mâna farmaciștilor. „Spun farmacistei cam ce simptome am și îmi dă ce trebuie. Chiar acum intru în farmacie să-mi iau niște medicamente că tușesc”, a spus suceveanul Liviu Rusu.
Efectele adverse ale excesului de medicamente nu se lasă prea mult așteptate. Rezistența sporită a bacteriilor la antibiotice este doar unul dintre ele, mai ales atunci când sunt folosite în mod eronat, pentru a trata infecțiile virale. În plus, șansele de vindecare ale pacientului scad atunci când apar complicații.

Medicii spun că, mai grav este că, din cauza consumului excesiv de antibiotice, mulți suceveni ajung să dezvolte o rezistență sporită la antibiotice.
Una dintre soluțiile pentru remedierea acestei situații ar fi campaniile de informare privind efectele adverse ale consumului eronat de medicamente.
Astfel de acțiuni sunt derulate deja în alte state europene, precum Slovenia, Franța, Belgia și Suedia.

 


Intră acum și în grupul de