Alegeri parlamentare 2008 : Onofrei susține că pensiile vor fi plătite din bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

    Prim-vicepreședintele organizației județene Suceava a PD-L, Orest Onofrei, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că PD-L este de părere că pensiile vor fi plătite, însă pentru plata acestora se vor aloca bani din bugetul de stat și nu din fondul de pensii.„Nu credem că pensiile nu pot să nu fie plătite. Pot să fie plătite. Problema era că vor fi plătite din bugetul de stat și nu din fondul de pensii”, a spus Onofrei. El a consideră că atunci când plătești majorarea de pensii din buget, atunci procedura trebuie să fie „mai echitabilă, mai corectă”. 

„Reacțiile pe care le vedem, dacă fondul de pensii este sau nu este prăbușit, nu se referă la faptul că aceste pensii nu se pot plăti, ci la faptul că se plătesc din buget și atunci când plătești din buget, trebuie s-o faci responsabil și echitabil”, a spus Orest Onofrei, care a subliniat că din acest motiv PD-L propune introducerea pensiei minime garantată. „La pensiile plătite din fond fiecare trebuie să-și primească pensia mărită în funcție de contribuția pe care a avut-o când a lucrat. Dar când mărești pensiile din buget, adică din banii noștri, ai tuturor, atunci ești obligat să mărești pensiile mici, cele care pot să-i ajute pe oameni să treacă mai ușor peste această criză”, a spus Onofrei. El a arătat că în acest calcul intră peste 1,2 milioane de pensii, în special ale agricultorilor și consideră că majorarea pensiilor cu același procent nu face decât să mărească decalajul între veniturile pensionarilor.

Prim-vicepreședintele PD-L Suceava și-a exprimat îngrijorarea privind faptul că programele anticriză ale celorlalte partide politice sunt electorale, nu sunt ancorate în realitate, iar situația se simte în special în zona întreprinderilor mici și mijlocii și la investițiile străine în România și în județ. „Guvernul face tot ce-i stă în putință ca să agraveze criza, inclusiv ultima rectificare bugetară agravează această criză pentru că s-au luat bani de la ministerele care trebuiau să susțină, să prevină adâncirea crizei”, a mai spus liderul PD-L Suceava.

Onofrei a arătat că PD-L are un program anticriză ce prevede crearea de locuri de muncă, prevenirea unei crize umane provocată de criza economică și financiară internațională și conlucrarea cu sistemul bancar pentru asigurarea de lichidități pe piețele financiare, avertizând că există pericolul unei crize umane în perioada următoare. „Noi n-am fost pregătiți nici să ne ținem oamenii acasă și nici să-i primim înapoi. Dacă două milioane de oameni apți de muncă, revin astăzi în România, nici nu putem să ne imaginăm efectele”, a afirmat Onofrei. El consideră că principalul scut al populației împotriva crizei este cel al salariilor și nu al ajutoarelor sociale.

„Stimularea creării de locuri de muncă, în care statul să investească în lucrările publice cum ar fi autostrăzi, șosele, porturi, aeroporturi, sisteme de irigații, amenajări de cursuri de apă, infrastructura școlară, fac ca în loc să dai bani oamenilor ca să supraviețuiască, dai bani să-și creeze venit”, a mai precizat liderul democrat-liberalilor suceveni.

Totodată, acesta a mai adăugat că PD-L își propune menținerea cotei unice de impozitare, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar și constituirea unui fond de criză de un miliard de euro pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru garantarea în proporție de 50 la sută a creditelor bancare. „Nu sunt bani pe piață, iar băncile în loc să sprijine creditarea întreprinderilor au introdus foarte rapid și neanunțat sistemul informațional de urmărire a plăților și încasărilor și extrem de multe firme, inclusiv profitabile din județ au intrat la incidente de plată pentru că sistemul este extrem de rapid”, a spus Onofrei. 

El consideră că nu trebuie să fie alocate pomeni electorale sau supa săracului, ci trebuie să se creeze locuri de muncă, să se mențină locurile de muncă pentru ca populația să aibă venituri. „La acestea se adaugă investițiile care țin de absorbția fondurilor europene. Astfel, România poate să treacă mult mai ușor prin criză”, a conchis liderul PD-L Suceava.


Intră acum și în grupul de