Pelerini din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica în zilele de 14 şi 15 august, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului


Intră acum și în grupul de

Pelerini din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi şi în acest an la Sanctuarul marian naţional de la Cacica,  în zilele de 14 şi 15 august, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, printre aceştia numărându-se PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, Monseniorul Ionuţ-Paul Strejac, care lucrează în diplomaţia Sfântului Scaun, dar şi IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, iar Liturghia solemnă de deschidere a pelerinajului urmează să fie oficiată marţi.

Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că în acest an printre participanţii la celebrările de la Cacica prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se vor afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar.

Preotul Anton Mărăndescu a spus că la Sfânta Liturghie Pontificală sunt invitaţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul minorităţii polone în Parlamentul României, Victoria Longher şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longer.

Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile, printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi Monseniorul Ionuţ-Paul Strejac, care lucrează în diplomaţia Sfântului Scaun.

Sursa citată precizează că la unele celebrări va participa şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”.

Conform comunicatului de presă, manifestările pelerinajului debutează marţi, 14 august, de la ora 10,00,  printr-o celebrare penitenţială, iar de la ora 12.00, preotul Adrian-Sorin Giurgi, OFMConv., vicar provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh la Parohia „Sfântul Mihail” din Săbăoani şi decan al Decanatului de Roman.

În programul celebrărilor de la Cacica, tot în cursul zilei de marţi, este inclus pelerinajul tinerilor de marţi, 14 august, tinerii urmând să parcurgă pe jos o distanţă de aproximativ 5 kilometri, din zona serpentinelor, până la Basilica Minor, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate, în timp ce punctul culminant al ajunului Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului îl reprezintă privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00, când vor fi rostite rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului.

Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană.

Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.

“În scrisoarea pastorală dată ca o invitaţie la pelerinajului de la Cacica, păstorul diecezei se îndreaptă în special spre tineri, în anul dedicat lor în Dieceza de Iaşi. Amintind despre preocuparea Bisericii faţă de tineri, din diferite momente ale istoriei Bisericii, dar şi despre celebrările de anul acesta dedicate lor, PS Petru îi îndeamnă pe tineri: „Veniţi la Cacica pentru a auzi şi voi, fiecare în parte, glasul îngerului Gabriel: «Nu te teme, Marie!» Nu vă temeţi, tineri, căci aţi aflat har de la Domnul!”

Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”, se mai precizează în comunicatul de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de