Precipitațiile abundente au provocat pagube de aproape 150 de milioane de lei în județul Suceava. Prefectura Suceava a solicitat Guvernului încă 53 de milioane lei pentru înlăturarea efectelor inundațiilor


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a transmis, marți, un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului suma de   52,936  milioane lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru judeţul Suceava, în vederea înlăturării efectelor fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din perioada 16 iulie-07 august 2018.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, luni, al 7-lea raport de  sinteză privind “apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluărilor accidentale din județul Suceava”, în perioada 31 iulie -7 august 2018.

Potrivit raportului prezentat de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor – SGA – , Daniel Drăgoi, precipitațiile torențiale în averse, căzute în  perioada menționată, au produs pagube în 40 de localități din județ.  Astfel, au fost avariate parțial 4 case și afectate 0,796 km de drum județean, 36,87 km drum comunal, 6,125 km de străzi, 12 poduri, 44 podețe, o punte, 1,62 km protecție mal, decolmatări, valoarea totală a acestora cifrându-se la 4,942 milioane lei.

Această sumă a fost aprobată  în ședința CJSU de luni, 14 august, diferența până la 52,936 milioane lei reprezentând valoarea estimativă  a pagubelor suferite în infrastructura din  117 localități, în urma precipitațiilor abundente  din perioada 16-31 iulie, pagube centralizate în al 6-lea raport de  sinteză aprobat în ședința CJSU din data de 2 august 2018.

Valoarea pagubelor produse de inundații, în județul Suceava, în perioada din 16 iulie-07 august 2018, cu tot cu cele raportate de instituții – SGA, CFR, SDN- ajunge la aproape 103 milioane lei. 

Sumele pentru instituții vor fi solicitate,  de către acestea, tot printr-un proiect de  hotărâre de guvern, prin ministerele de resort, precizează sursa citată.

Valoarea totală a pagubelor înregistrate în județ, începând cu inundațiile din 28 iunie 2018,  este estimată la aproximativ 149 milioane lei.

Evaluarea pagubelor provocate ploile torențiale din ultima perioadă  continuă la nivelul județului, noi rapoarte operative fiind transmise de primării și centralizate la nivelul Instituției Prefectului, se mai arată în comunicat.(N.B.)


Intră acum și în grupul de