Cantități de steril din iazul de decantare Tărnicioara au ajuns în pâraiele de sub iaz. Fenomenul de producere a pâlniei de prăbuşire de pe plaja iazului este în continuă evoluție, iar situația este monitorizată de directorul general al AN „Apele Române”

Precipitațiile abundente au condus la antrenări de material solid în suspensie evacuate din galeria de la baza iazului Tărnicioara, a anunțat AN „Apele Române”.

A.N. „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Siret/Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a fost informată de către societatea CONVERSMIN S.A. București – punct de lucru Vatra Dornei că, în urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă s-a constatat antrenarea de material din corpul iazului Tărnicioara prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al  iazului.

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat în teren (G.R.A. și Laborator Calitatea Apei) alături de SVSU Ostra, Primaria Ostra și CONVERSMIN S.A. Bucuresti – punct de lucru Vatra Dornei și au constatat că s-a produs o pâlnie de prăbușire pe plaja iazului de decantare a sterilului Tărnicioara din cadrul perimetrului Cariera Ostra.

„Acest fenomen s-a produs din cauza faptului că apa acumulată în corpul iazului, în perioada precipitațiilor, împreună cu izvoarele subterane au antrenat material din corpul iazului în conductele de evacuare din canalul de subtraversare”, se arată în comunicat.

Totodată, s-a constatat materialul dislocuit din corpul iazului a fost evacuat pe pârâul Scăldători, afluent de stânga al pârâului Brăteasa.

„Fenomenul de producere a pâlniei de prăbuşire de pe plaja iazului este în continuă evolutie, având o adâncime de cca. 4 m și un diametru de cca. 2 m”, precizează sursa citată.

În acest caz s-a stabilit necesitatea supravegherii continue a fenomenului și a evoluției acestuia până la stabilizare și au fost prelevate probe de apă de către laboratorul de calitatea apei SGA Suceava.

Activitatea este monitorizată în permanență de directorului general al A.N. „Apele Române, Victor Sandu, precizează sursa citată. (N.B.)