Comuna Berchișești s-a înfrățit cu comuna Mahala din Ucraina și cu comuna Parcova din Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

La Edineţ s-au desfăşurat  lucrările celei de a treia ediţii a Universităţii Populare de Vară „Vasile Stroescu”, organizate de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău. În cadrul acestei ediţii au avut loc diverse manifestări culturale atât în oraşul Edineţ, cât şi în comunele Bădragii Noi şi Parcova din Republica Moldova, informează INFOTAG citat de BucPress.

Evenimentul a fost organizat după modelul Universităţii Populare de Vară de la Vălenii de Munte, judeţul Prahova (România), creată în 1908 de către istoricul Nicolae Iorga.

 

Actuala ediţie a început cu depuneri de flori la bustul poetului şi omului politic român Ion Buzdugan, care a fost și unul din fruntașii mișcării de eliberare națională din Basarabia de la începutul secolului XX. La manifestare au participat scriitori şi istorici de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

 

Vineri a fost inaugurată şi Biblioteca publică „Ion Buzdugan” la Liceul „Mihai Eminescu” din Edineţ, după care au avut loc două sesiuni de comunicări: „Deputaţii în Sfatul Ţării din ţinutul Hotin şi rolul lor în realizarea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918” şi „Personalităţi contemporane. Mihai Cimpoi – critic, istoric literar al culturii”. Ziua s-a încheiat cu spectacolul „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor” susţinut de Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău.

 

Sâmbătă a fost dezvelită placa comemorativă a deputatului în Sfatul Ţării, Dimitrie Mârza, în comuna Bădragii Noi. În continuare, a avut loc dezvelirea plăcii de atestare documentară a comunei Parcova, dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în Sfatul Ţării, Anton Crihan, şi inaugurarea Bibliotecii publice „Anton Crihan” din comuna Parcova.

 

Ulterior, s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei de pictură şi Simpozionul „Parcova-2018”. De asemenea, a avut loc semnarea acordurilor de înfrăţire a comunei Parcova cu comuna Mahala, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi (Ucraina), şi comuna Berchişeşti, din judeţul Suceava (România). Delegaţia cernăuţeană a fost însoţită de primarul comunei Mahala, Elena Nandriş şi de un grup de lideri ai asociaţiilor naţional-culturale din localitate şi artişti amatori.

 

Cea de a treia ediţie a Universităţii Populare de Vară „Vasile Stroiescu” de la Edineţ s-a încheiat cu un frumos spectacol muzical susţinut de artişti de valoare de pe ambele maluri ale Prutului.(BucPress)


Intră acum și în grupul de