Marșul demnității de „Ziua internațională a persoanelor cu handicap”


Intră acum și în grupul de

Anul acesta este al patrulea, în care Asociația „Blijdorp” România celebrează ziua de 3 decembrie – „Ziua internațională a persoanelor cu handicap” printr-un marș al copiilor cu nevoi speciale și personalului Complexului terapeutic „Blijdorp România – O Nouă Viață” Suceava, a precizat Ionel Ivan, președintele Asociației „Blijdorp România”. Alături de aceștia au fost Asociația „Părinților cu Copii cu Nevoi Speciale” Suceava și instituțiile școlare partenere în cadrul Programului de voluntariat „Împreună” -Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala Creștină Filadelfia, Școala Generală nr.1,  Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul „Spiru Haret” din Suceava.

„Am ales acum patru ani să celebrăm această zi printr-un marș pentru a deveni mai „vizibili” pentru comunitatea locală, pentru a trezi interesul pentru nevoile acestei categorii sociale. Nu vrem nimic prin marșul acesta, pe care l-am numit «Pledoarie pentru demnitate», dorim să fim doar acceptați: copii, părinți, oameni care sunt implicați în recuperarea și asistența socială a persoanelor cu nevoi speciale”, spune Ionel Ivan.

Acesta menționează că doar „împreună” poate fi schimbată atitudinea societății. „Doar împreună vom atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu nevoi speciale. Nu avem dreptul să uităm de ele, să le izolăm în locații cât mai ascunse de ochiul public, să ne prefacem că nu există. Familiile persoanelor cu dizabilități nu au curajul încă să fie prezente în viața socială ca orice alte familii, se tem de mila și privirile oamenilor de pe stradă. Nu au nevoie de altceva decât de normalitate, de integrarea propriilor copii în școlile și instituțiile în care au acces copiii normali, își doresc doar DEMNITATE”, afirmă Ionel Ivan, mulțumind tuturor participanților la această acțiune și în mod special Clubului Rotary Suceava Bucovina, principalul sponsor.

Și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a organizat de „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, un spectacolul și expoziția „DESCHIDE OCHII, DESCHIDE INIMA !” , ediția a III-a, mesajul transmis de persoanele cu dizabilități cu această ocazie fiind „ACORDÃ-NE O ȘANSÃ, TU POȚI FACE LUMEA MAI BUNÔ. 

Spectacolul, ce a avut loc la sala DOM POLSKI , a fost susținut de copiii și adulții cu dizabilități de la Centrul de plasament „LAURENȚIA ULICI” Gura Humorului, Centrul de Servicii Comunitare Gura Humorului, Spitalul de Cronici Siret, Centrul de reabilitare și recuperare  și LMP Mitocu Dragomirnei, C.R.R.N.-Costîna, C.R.R.N-Sasca Mică, Centrul de Îngrijire si Asistență


Intră acum și în grupul de